Gazete Vatan Logo

Koç’un konuşma ücreti Ankara’da kriz çıkardı

Ali Koç Rekabet Kurumu’nda bir sunum gerçekleştirdi. Kurallar gereği sunum karşılığı ücret alması gerekiyordu. Koç istemedi, ancak devletin ödemesi zorunluydu, ilginç diyalog yaşandı.

Koç’un konuşma ücreti Ankara’da kriz çıkardı

Rekabet Kurumu Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda, “Global Teknolojik Dönüşüm İçinde Türkiye’nin Konumu ve Rekabet Kurumunun Rolü” başlıklı bir sunum yapan Ali Koç’un alacağı ücret büyük kriz çıkardı. Koç sunumunun sonunda bu konuya da değindi ve kendisine teklif edilen ücreti ısrarla almak istememesine rağmen yaşananları anlattı:

İlk kez devletten ücret aldığını ve bunun hayatında ilk kez başına geldiğini belirten Koç, şunları söyledi:

“Kendimi çok özel hissettim. Sonra dedim ki ‘Olur mu devlet kurumundan para almak?’ ‘Yok, yapmanız lazım’ dediler. ‘O zaman bir hayır kuruluşuna verin’ dedim. ‘Ama, sizin parayı alıp, hayır kuruluşuna vermeniz lazım’ dediler. ‘O zaman parayı çerçevelettirelim’ dedim. ‘Yok, para vermiyorlar’ denildi. ‘O zaman çeki çerçevelettirelim’ teklifinde bulundum. ‘Çek de vermiyorlar. Banka hesabı vereceksiniz’ dediler. ‘Neyi çerçevelettireceğiz?’ dedim. O zaman dekontu çerçevelettirmeyi istedim. Kaç iş adamına Rekabet Kurumundan para almak nasip olabilir?

Haberin Devamı

Cezaları çıkarabilir mi

Koç, miktarını açıklamadığı o ücretle ilgili olarak bir hesap da yaptığını dile getirdi ve “Sonra hesapladım ‘Verdiğimiz cezayı kaç konuşmayla çıkartabiliriz’ diye. Onu paylaşmayacağım” diye konuştu.

Koç Grubu’na bağlı başta Tüpraş olmak üzere Yapı Kredi Bankası ve diğer iştirakler zaman zaman Rekabet Kurumu ile problem yaşıyor ve ceza ödemek zorunda kalabiliyor. Örneğin Tüpraş 2014 yılında Rekabet Kurumu’ndan 412 milyon TL ceza yemişti. Rekabet Kurumu aynı zamanda Koç Holding’e bağlı Setur’a da iki marina alımında da rekabeti bozacağı gerekçesiyle onay vermemişti.

AB’ye uyum sadece bire bir tercüme değildir

Koç Holding Başkan Vekili Ali Koç yaptığı sunumda çeşitli konulara değindi. Kanunlar ve yönetmeliklerin AB ile uyumlu hale getirilmesinin bazen bire bir tercüme şeklinde algılandığını belirterek, “AB ile uyumlu hale gelirken, AB kurallarının gerektirdiğinden daha hassas davranarak Türkiye’nin rekabet gücüne zarar verilmemesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi. Rekabet Kurumu’na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Koç, ülkenin küresel rekabete hazırlanmasında ve yatırımcı dostu bir ortam yatırılmasında kuruma önemli sorumluluk düştüğünü söyledi. “Şeffaf, adil, öngörülebilir ve tutarlı politikaların izlendiği bir rekabet ortamının güçlendirilmesi, bu ortamın yaratılmasında ilk ve en önemli adım” diyen Koç, bu anlamda Rekabet Kurumu’nun rolüne dikkati çekti.

Haberin Devamı

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, Ali Koç’a hediye de verdi. Koç, konferansı için ödenen ücreti açıklamazken, çerçeveleteceği makbuzu da imzaladı.