Gazete Vatan Logo

Koç'un hayali gerçek oldu

Tofaş'ın 380 milyon Euro'luk yatırımla planladığı, 'MiniCargo'nun üretimine başlandı. Şirket bu projeyle 8 yılda 11 milyar dolar kazanacak

Tofaş’ın Fiat, Peugeot ve Citroen için ürettiği ilk MiniCargo’lar banttan indi. Tofaş, ihracat garantisi olan bu projeyle 8 yılda 11 milyar dolar kazanacak. Mustafa Koç, “Tofaş artık küresel bir aktör oldu” dedi

Tofaş’a milyar dolarlar kazandıracak MiniCargo projesinde mutlu sona ulaşıldı. Şirketin Fiat, PSA Group (Peugeot-Citroen) için 380 milyon euro yatırım gerçekleştirerek ortaya çıkardığı hafif ticari araç MiniCargo’nun üretimine başlandı. Tofaş, Fiat’ın Fiorino, Peugeot’nun Bipper, Citroen’in Nemo adını verdiği araçtan yılda 165 bin adet üretecek. Şirket, MiniCargo projesinin 8 yıl ömrü boyunca toplam 1 milyon 184 bin aracı bantlardan indirecek. Tofaş, Fiat ve PSA Group ile yaptığı ‘İhracatta al ya da öde’ anlaşmasıyla 11 milyar dolarlık döviz gelirini garanti altına aldı. Bu dünya projesiyle 2 bin 500 kişiyi daha işe alacak olan Tofaş, toplam istihdamını 8 bin kişiye ulaştırmış olacak.


1 milyon araç üreteceğiz

Törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2006’da Türkiye’nin otomobil üretiminin ve ihracatının yüzde 45’ini gerçekleştirdiklerini söyledi. Tofaş’ın 3 büyük global oyuncunun ortak aracını üreten ilk Türk şirketi olduğunu belirten Koç, “Tofaş, bugün kelimenin gerçek anlamıyla sanayi devi olmuş vaziyette. MiniCargo’nun sağlayacağı büyüme, Koç Holding’in vizyonunda kilit rol oynayacak. Tofaş küresel bir aktör oldu” diye konuştu.

“MiniCargo global otomotiv sanayinde rekabetçi kimliğimizi geliştirecek ve bize yeni açılımlar sağlayacak” diyen Koç, Türkiye ve Koç Topluluğu adına çok daha iddialı planları olduğunu ve 2010 yılına kadar 1 milyon otomobil üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.


Pandır: Fiat’ın bir numaralı üretim üssü olmak istiyoruz

TofaŞ CEO’su Ali Pandır, MiniCargo projesi ile birlikte Fiat’ın üçüncü en büyük fabrikası haline geldiklerini belirtti ve önümüzdeki 10 yılı garanti altına aldıklarını vurguladı. Pandır, “Bu bizim için yeterli değil. Yeni yatırımlarla birlikte hedefimiz bir numaralı Fiat üreticisi olmak” dedi. MiniCargo projesi ile bir yandan ihracat adetleri artarken diğer taraftan Türk otomotiv pazarındaki paylarını artırmayı hedeflediklerini anlatan Pandır, şöyle devam etti:

“Tofaş, MiniCargo’yla Türkiye’nin lider ihracatçısı konumuna gelecek. Kabul etmek gerekir ki Türkiye özellikle hafif ticari araç üretiminde eşsiz bir uzmanlık geliştirdi. Bunda Doblo’nun çok büyük katkıları olmakla birlikte, MiniCargo’da özellikle Ar-Ge alanında Tofaş’ta önemli temeller atmamıza vesile oldu.”

1.2 milyar $’lık yatırım müjdesi

MİnİCargo ile birlikte Tofaş fabrikasının yıllık üretim kapasitesinin 2008’de 360 bin adede ulaşacağını kaydeden Ali Pandır, yatırımların da devam edeceğini söyledi. Pandır, 2007-2009 arasında toplam yatırımın 1.2 milyar dolara çıkacacağını ve Tofaş’ın yüzde 70’ten fazlası ihraç eden 400 bin kapasiteli dev bir şirket olacağını kaydetti.

Mustafa Koç: Bu proje diğer yatırımları da bize çekecek

MİnİCargo projesinin ortakları Peugeot-Citroen ve Fiat’a Türkiye’ye olan güvenlerinden dolayı teşekkür eden Mustafa Koç, “Ortaklarımızın Türkiye’ye olan güveninin burada yatırım imkanı arayan diğer yabancı yatırımcıları da olumlu yönde etkileyeceklerine eminim” dedi.

Fiat CEO’su: Koç, Avrupa’da çok iyi biliniyor


Fiat Grup Başkanı Sergio Marchionne, Türkiye’den çok umutlu olduklarını belirtti. Türkiye’de yatırım açısından cazip ortam bulunduğunu söyleyen Marchionne, “Koç Grubu çok önemli ortak ve Avrupa’da da iyi bilinen bir şirket” dedi.

PSA CEO’su: Türkiye’de yeni işler yapacağız

PSA Group CEO’su Christian Streiff, şirketin Türkiye’de her alanda faaliyetleri olduğunu belirterek, “İleride buradaki işlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. MiniCargo projesinde Tofaş’ın esnekliği ve hızı bizi çok etkiledi. Çok memnun olduk” diye konuştu.

Bulgurlu: Migros’ta bilgi odası açılıyor

Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, Migros’ta bilgi odasının birkaç gün içinde açılacağını söyledi. CNBC-e televizyonunda yayınlanan haberde Bulgurlu’nun “Migros’ta bilgi odası birkaç gün içinde açılacak” ifadesi yer aldı. CEO Bulgurlu, Migros hisselerinin satış süreci için yetkilendirilen JP Morgan’ın bilgilendirme notunun Ekim ayı ortasına kadar yatırımcılarla paylaşacağını Eylül sonunda söylemişti.

Haberin Devamı