Gazete Vatan Logo

Koç'tan 'kritik' uyarı

Koç: "Önümüzdeki süreç iki yıldır yaşadığımız süreç kadar kritik."

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, dünyayı derinden sarsan ekonomik krizin Türkiye'yi Kıta Avrupa'sına, İngiltere'ye ve Amerika'ya oranla daha az etkilediğini savundu. Türkiye'nin ekonomik krizin etkilerinin dağılmaya başladığı bir döneme girdiğini kaydeden Koç, tüm sektörlere de "Önümüzdeki süreç iki yıldır yaşadığımız süreç kadar kritik." uyarısını yaptı.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, İstanbul'da yapılan Arçelik Yetkili Satıcılar Toplantısı'nda Türkiye'yi etkileyen küresel kriz ortamını değerlendirdi.

Koç, "Hepinizin yakından bildiği gibi, dünya ekonomisi 2008 Ekim ayından itibaren büyük bir finansal türbülansa girdi. Bu türbülansın etkileri; 2009 yılında da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kendisini hissettirdi. Bugün krizin etkilerinin azalmaya başladığı bir döneme girmiş olsak da, bundan sonraki sürecin de en az son iki yıldır yaşadığımız süreç kadar kritik önem taşıdığı gerçeği ile karşı karşıyayız." dedi.

Sıkıntılı sürecin tüm ekonomik aktörler için aslında içinde pek çok dersler barındırdığına değinen Mustafa Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Bu süreç, bize dünyadaki ekonomik dengelerdeki değişimin Türkiye lehine çok iyi analiz edilmesi gerekliliğini ortaya koydu. Dünyanın ve Türkiye'nin içinden geçtiği bu zorlu ortama rağmen, gururla ifade etmeliyim ki, Koç Topluluğu olarak dünyadaki gelişmeleri iyi takip etmemizin, tüm iş ortaklarımız, bayilerimiz ve çalışanlarımızla el ele vermenin faydasını gördük. 2001 krizinden sonra sıkıntıları ihracat pazarıyla geçiştirme imkânına sahip olduk. Ama bu sefer hem içeride hem de dışarıda sorunlar yaşandığı için çok ciddi önlemler almak zorunda kaldık. Kredilerimizi kıstık ve harcamalarımızı çok yakından takip ettik. Daha sonra Nisan ayından 30 Ekim'e kadar olan vergi indirimi de satışların normale dönmesine yol açtı."

Dayanıklı tüketim sektörünün, Koç Topluluğu'nun odaklanma stratejisinin gereği olarak belirlediği dört ana işkolundan biri olduğuna işaret eden Mustafa Koç, Arçelik'in holdingin geçmişten bugüne devam eden büyüme koşusunun öncü ve dinamik aktörlerinden biri olmaya devam ettiğini, bu başarının elde edilmesinde Türkiye'nin dört bir yanındaki yetkili satıcıların büyük emeği ve katkısı olduğuna vurgu yaptı.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı Aka Gündüz Özdemir ise "Dayanıklı Tüketim Sektörü'ndeki varlığımız yıllardır kararlılıkla, disiplinle uygulanmış doğru stratejiler ve takım çalışması ile kazanılmıştır. Bu başarılara birlikte ortaya koyduğumuz üstün gayretlerle ulaştık. Dünyada başarısı kalıcı olmuş şirketlerin, yerelde mükemmeli yakalamış ve küresel stratejik yaklaşımlarını da doğru tespit etmiş oldukları görülür." diye konuştu.
Arçelik'in geçmişten gelen köklü iş kültürünün zor zamanlarda ayakla kalmayı ve ilerlemeyi sağladığının altını çizen Özdemir, "Önümüzdeki yeni dönemde de kaliteli ve dünya standartlarındaki ürünlerimizi, etkin pazarlama stratejileri ile en iyi şekilde tüketicilerimize sunmaya devam edeceğiz. Birlikte yarattığımız bu sinerji ile, gücümüze güç katmakta olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim." dedi.

Arçelik AŞ Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, da ticari hayatta krizden alınan derslerle iş süreçlerinin sorgulanacağı ve yeni iş modellerinin aranacağı bir dönem yaşanacağını dile getirdi. Dünya pazarlarındaki olumsuz gelişmelere karşın Arçelik'in 2009 yılında, faaliyette bulunduğu pazarlarda payını artırmaya devam ettiğini açıklayan Çakıroğlu, Arçelik grubunun Batı Avrupa'da pazar payını en çok artıran şirket olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı