Gazete Vatan Logo

Koç Holding’de hedef 140 milyar dolar ciro

'Bizden Haberler Dergisi'nde topluluğun 85 yılı değerlendirildi

KOÇ Holding Başkanı Mustafa Koç, “Türkiye’nin en büyük şirketiyiz. Türkiye büyürse Koç Holding de büyüyecek. Cumhuriyetin 100. yılında ülkemizin milli gelirinin 2 trilyon dolara ulaşması halinde bizim de 140 milyar dolar büyüklüğü yakalayacağımız öngörülebilir” değerlendirmesini yaptı.

Koç Topluluğu, bu yıl 85’inci yılını kutluyor. Ülke ekonomisine sanayi dışında eğitim, sağlık ve kültür gibi pek çok alanda sağladığı katkılar ve uluslararası alandaki başarılarıyla imza atan Koç Topluluğu’nun yayın organı Bizden Haberler Dergisi‘nin Mayıs-Haziran 2011 sayısı, topluluğun 85 yılına ayrıldı. “85 yıldır birlikte” başlıklı kapakla çıkan dergide Koç Ailesi’nin fertleri ile yabancı ortakları görüşlerini dile getirdi. Koç Holding’in Şeref Başkanı Rahmi Koç, dergideki “Vehbi Koç’un İleri Görüşlülüğü Bizi Bugünlere Taşımıştır” başlıklı değerlendirmesinde, “Kurucumuz, babamız, Şeref Başkanımız Vehbi Koç’un o zamanki ileri görüşlülüğü, memleketin ekonomisini yakından takip etmesi, zaman zaman ona yön verecek görüşleri ortaya atması, gayet dikkatli ve temkinli hareket etmesi, kabiliyetli idarecileri seçmesi, demokratik idare tarzı, kanunlara riayet etmesi ve sıkı bir bütçe disiplini, bizi, bugünlere taşımıştır” dedi. Koç, çalışma hayatı boyunca kendisini en çok üzen gelişmeleri ise, “Büyük emek vererek inşa etmiş olduğumuz Asil Çelik’in özelleştirilmesi, Garanti Bankası’nın satılması, armatörlüğe girme teklifimin, idare meclisinde 1 oy fark ile kabul edilmemesi ve telekom işine, ayağımıza kadar geldiği halde girmememiz olmuştur” diye özetledi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Türkiye büyüdükçe, Koç Holding de büyüyecektir” başlıklı değerlendirmesinde her işlerinde topluma ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı temel prensip edindiklerini anlattı. Koç, şöyle devam etti:

100. yılda 140 milyar dolar

“Ülkemiz, özellikle son yıllarda hükümet ve özel sektörün daha koordineli çalışması ve alınan yapısal tedbirler neticesinde büyük bir atılım içerisine girdi. Yıllardır konuştuğumuz potansiyelini ortaya çıkarmaya başladı. Bunun neticesinde, sadece içinde bulunduğu bölgenin değil, tüm dünyanın parlayan ekonomilerinden biri oldu. Hükümetimiz, özel sektör, tüm halkımız birlikte tek bir hedefe odaklanır ise önümüzde hiçbir engel olmadığını düşünüyorum. Koç Holding, Türkiye’nin en büyük şirketi. Dolayısı ile benim bakış açım çok net: Türkiye büyürse, Koç Holding de büyüyecektir. Mevcut durumda milli gelirin yüzde 7’si civarında bir büyüklüğe sahibiz. Cumhuriyet’in 100. yılında, ülkemizin milli gelirinin 2 trilyon dolara ulaşması durumunda, bizim de bu hesap ile 140 milyar dolar civarında büyüklüğü yakalayacağımız öngörülebilir.” Koç, çalışma hayatında kendisini en çok heyecanlandıran gelişmeleri ise şöyle sıraladı: “Yapı Kredi’nin alınması, Tüpraş özelleştirmesi, Migros’un satışı gibi beni heyecanlandıran birçok gelişme oldu.”

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel, “Vehbi Koç, ekonomik kalkınma ile sosyal kalkınmanın birbirinden ayrılmaz unsurlar olduğunu düşünürdü” görüşünü belirterek, çalışma hayatı boyunca kendisini en çok üzen konuyu “Migros’un satışı beni fevkalade üzdü. Aile üyelerimiz ve profesyonellerimiz hissi davrandığım için sık sık eleştirseler bile içimden o his gitmiyor” diye dile getirdi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Suna Kıraç, iş hayatında kazandığı deneyimleri ve bir iş kadını olarak Topluluğu’nun kendisine kattıklarını özel bir mektupla paylaştı. Kıraç, mektubunda, “Kurucumuz Vehbi Koç’la çok yakın çalışmış olmanın bana büyük katkıları oldu. İş disiplininde, sorumluluk taşımakta, değerlerimize sahip çıkmakta hep kendisini örnek aldım. Vehbi Koç’un en büyük arzusu Koç Holding’in devamlılığının sağlanmasıydı. Bu bayrak üçüncü nesille beraber bugüne kadar başarıyla taşındı. Gençlerin kendilerinden sonra bayrağı devredecekleri profesyonel kadroyu en iyi şekilde hazırlamaları ve seçmeleriyle Koç Topluluğu’nun devamlılığı sürecektir” dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Koç, “Sahip olduğumuz değerleri korumayı, yaşatmayı, geleceğe aktarmayı ve ülkemizi ekonomik olduğu kadar sosyal olarak kalkındırmayı misyonumuzun bir parçası olarak görüyoruz” derken, çalışma hayatında en çok Tüpraş’ı almalarına sevindiğini söyledi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç ise “Koç Holding 85 yıl boyunca cesur adımlar atarak yeni iş alanları, yeni pazarlar yaratmaya çalıştı. Bizler ‘Ülkem varsa ben de varım’ prensibiyle büyüdük, yaptığımız her faaliyetin mutlaka memlekete fayda sağlaması nasihatı bize miras kaldı” dedi.

Yabancı ortaklardan övgü yağdı

EKONOMİ, iş, medya ve kültür-sanat dünyasından öne çıkan isimler, Koç Topluluğu’nu, Bizden Haberler Dergisi için değerlendirdi. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türk ekonomisine katkıları açısından, Coca- Cola Company CEO’su Muhtar Kent ise yenilikçilik, öngörü ve stratejik yaklaşımları açısından Koç Topluluğu’nu değerlendirdi.

Koç’un en eski yabancı ortağı olan Ford’un Başkanı William C. Ford, “Koç Topluluğu ileri görüş ve yenilikçilik konusunda güçlü duruşu olan, küresel ölçekte büyük oynamaya hazır bir işletme. Neredeyse Koç Toplululuğu var olduğundan bu yana, 83 yıldır birlikte çalışıyoruz ve bu ilişki, Ford ile Koç’un kurduğu Ford Otosan ortaklığı ile daha da yakınlaştı. Bu ortaklık, ortak çalışılan işlerin nasıl başarılı olacağına dair büyük bir örnek ve ülkelerimiz arasında da önemli bir dostluk köprüsü oluşturmaktadır” yorumunu yaptı.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası’nın ortağı Fiat’ın ve Chrysler’in CEO’su, Türk Traktör’ün ortağı CNH Global’in Yönetim Kurulu Başkanı Sergio Marchionne de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Küresel otomotiv endüstrisi, tüketici güvenini ciddi şekilde sarsan 3 yıllık krizin etkilerinden yavaş yavaş sıyrılmaya başlıyor. Bu zaman zarfında kimileri iflasla yüzleşti, kimileri de devlet yardımı aldı. Bu dönemde Koç ile ortak şirketimiz Tofaş yoluna başarıyla devam etti; geleceğe yatırım yaptı ve dünyaya ihraç edilen, ödüller kazanan ürünler yarattı. Gerçekten de Bursa fabrikası, hızla Fiat’ın küresel perakende ağının stratejik, kilit elemanı olarak yerini aldı.”

Koç’un Yapı Kredi’deki ortağı UniCredit CEO’su Federico Ghizzoni ise dergi için yaptığı değerlendirmede tüm dünyada zor zamanlar yaşarken Türkiye’de krizden güçlü çıkan bankacılık ve finans sektöründeki gelişmeleri ve hedeflerini ele aldı. Ghizzoni, şunları söyledi:

“Koç Topluluğu 2005’te Yapı Kredi’ye yatırım yapma ve bankanın güçlü büyümesi için gerekli hırsı cesaretle gösterebilmiştir. Ortaklığımız, ilk başladığındaki sağlamlık ve güvenilirliğiyle UniCredit’e yeni bir pazara girişte ihtiyacı olan güvenli desteği sağlarken bugün yeni hedeflere ulaşmada kendimize inançlı kıldı. Bugün Yapı Kredi’nin gelecek gelişmelerini birlikte planlama zamanı. Bu aynı zamanda, yakın ülkelerde, Yapı Kredi’yi önemli bir finansal merkez yapacak olası bir uluslararası genişlemeye gidebilir.”

Haberin Devamı