Gazete Vatan Logo

Koç Holding'de bayrağı Mustafa Koç devralıyor

Koç Holding'in bugün yapılacak Genel Kurulu sürpriz bir ayrılığa tanık olacak. Koç Holding idare Meclisi Başkanı Rahmi Koç, bayrağı en büyük oğlu Mustafa Vehbi Koç'a devredecek

Koç Holding'in bugün istanbul Nakkaştepe'deki merkezinde gerçekleştirilecek 39'uncu Hesap Yılı Ortaklar Genel Kurul Toplantısı sürpriz bir vedaya da tanıklık yapacak. 1984 yılından bu yana Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan ve 1998 yılındaki yeni yapılanma sonrasında da Koç Holding îdare Meclisi Başkanlığı görevini üstlenen Rahmi Koç, bu yıl koltuğunu en büyük oğlu Mustafa Koç'a devredeceğini açıklayacak. Rahmi Koç'un 2003'ü "geçiş yılı" olarak kabul edip, yönetimde üye olarak kalması bekleniyor. Bayrak devri, Koç Ailesi'nde böylece gelenekselleşmiş de olacak. Koç Topluluğu'nun kurucusu merhum Vehbi Koç da 1984 yılında başkanlık görevini oğlu Rahmi Koç'a devretmiş ve ölümüne kadar Şeref Başkanlığı sıfatını taşımıştı. Rahmi Koç 1984 yılında bayrağı devraldığında 54 yaşındaydı. 1960 doğumlu olan Mustafa Koç ise bayrağı daha erken bir yaşta, 43 yaşında devralmış olacak. Rahmi Koç'un diğer çocukları Ömer Koç ve Ali Koç gruptaki görevlerine aynen devam edecekler. 1962 doğumlu olan Ömer Koç Enerji Grubu, 1967 doğumlu olan Ali Koç ise Bilgi Grubu Başkanı olarak görev yapıyorlar.

2002 cirosu 9.7 milyar euro
Koç Topluluğu, 2002 yılında gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 9.7 milyar euroya, ihracatını yüzde 45 artışla 2.4 milyar euroya, yatırımlarını da yüzde 20 artışla 505 milyon euroya çıkardı. Oldukça başardı bir yıl geçiren Koç Topluluğu'nda çalışan sayısı da 2001 yılında 43 bin 314 iken 2002 yılında 48 bin 192'ye çıktı.

Türkiye ekonomisinin kurtuluş formülü yabancı sermayede
Türkiye'nin en büyük holdinglerinden olan Koç'un bugün başkanı olacak Mustafa Koç veliaht olarak medyadan uzak durdu ve fazla röportaj vermedi. Golf ve binicilik tutkunu Mustafa Koç, yarıştığı spor karşılaşmalarında ya da katıldığı davetlerde sıkça görüntülense de ekonomi ile ilgili olarak çok fazla konuşmamasıyla dikkat çekti. Mustafa Koç çok nadir olarak verdiği röportajlarından sonuncusunu. Ocak ayında Power Dergisi ile yapmış ve "Türk iş dünyasında sermaye birikimi kalmadı" demişti. Tek başına güçlü bir iktidar ile Türkiye'nin çok büyük bir gelişme fırsatı yakaladığına, ama kararlı ve tutarlı icraat gerektiğine dikkati çeken Mustafa Koç sermaye yetersizliği sorununu aşmanın tek yolunu yabancı sermayede gördüğünü belirtmişti. Aynı röportajda Mustafa Koç "Şirket politikalarınızda bir değişiklik olacak mı? Yurtdışı yatırımlarınızın ağırlığını artırmayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki bir soruya da şu yanıtı vermişti: "Koç Holding, kuruluşundan bu yana, öncelikli olarak Türkiye'de yapabileceklerinin azamisini gerçekleştirmeyi hedeflemiştir. Bugün Koç Topluluğu, Forbes Dergisi'nin hazırladığı "A.B.D. Dışındaki En Büyük 500 Şirket" sıralamasına giren dört Türk şirketinden biri oldu. Bu arada, yurt içinde de lider pozisyonumuzu koruduk. Tofaş ve Arçelik 2001'de birinci ve ikinci sırada yer alırken, toplam 19 şirketimiz " İSO 500" listesine girdi. Türk ekonomisine katma değerimizi yükseltmek, toplumsal sorumluluğumuzun bir parçasıdır. Global ekonominin bir üyesi olarak da yurtdışı yatırımlara gidiyoruz. Önümüzdeki dönem, Türkiye'de büyüme rüzgarları güçlenecek ve Koç Holding de bunun bir parçası olacaktır."

Mustafa Koç kimdir?
1960doğumlu olan Mustafa Vehbi Koç, orta öğrenimini 1980'de İsviçre'deki Lyceum Alpinum Zuoz'da, yüksek öğrenimini de 1984 yılında ABD'de George Washington Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı. İş hayatına aynı yıl Tofaş Oto'da satış departmanında başlayan Koç, 1986-1989 yılları arasında Kofisa Trading Co'da Satış Müdürlüğü, 1989-1992'de Ram Dış Ticaret'te Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 1992 yılında Koç Holding'de görev alan Mustafa Koç, Sanayi-Enerji ve Ticaret Şirketleri Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 1994'te İnşaat ve Maden Grubu Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Koç, 1996 yılında ise aynı birimin Grup Başkanı oldu. İleriye Yönelik Strateji Oluşturulması ve Özel Proje Takibi Başkanlığı'na seçilen Mustafa Koç, aynı tarihte yönetim kurulunda da görev almaya başladı. Caroline Koç ile evli olan Mustafa Koç'un Esra Çiğdem ve Aylin adında iki kızı var. Mustafa Koç çok iyi derecede İngilizce ve Almanca biliyor. Mustafa Koç İSO Üyesi ve aynı zamanda TÜSİAD Başkan Yardımcısı. Genç İşadamları Organizasyonu ve DEİK de Mustafa Koç'un üyesi olduğu iş dünyası örgütleri arasında yer alıyor.

Hobisi Fenerbahçe
Babası Rahmi Koç'un koyu Beşiktaşlılığına karşılık Mustafa Koç çok iyi bir Fenerbahçeli. 1907 Fenerbahçe Derneği'nin kurucu üyesi olan Mustafa Koç'un bir diğer tutkusu ise golf. İstanbul Golf Kulüp Başkanı olan Koç, ayrıca binicilik, havacılık ve dalış sporlarından da vazgeçemiyor.

Haberin Devamı