Gazete Vatan Logo

Koç Holding bölge ülkelerinde özelleştirmelerle büyüyecek

Genel Kurul'da 2003 yılı konsolide cirosunu 11.1 milyar dolara, konsolide net kârını da 274 milyon dolara yükselttiğini açıklayan Koç Holding, 2004 yılında Türkiye ve komşu ülkelerdeki özelleştirmeler için çalışmalara başlandığını açıkladı

Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, bu yıl mevcut işlerdeki gelişmenin yanı şıra yeni iş alanlarına da girmeyi hedeflediklerini belirterek, bu kapsamda Türkiye'de ve komşu ülkelerdeki özelleştirmelerin önemli fırsatlar içermekte olduğunu açıkladı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç işe topluluğun ana iş birimlerinde görülen yüksek artışların 2003 yılı konsolide cirolarım 11.1 milyar dolara, konsolide net kârlarını 274 milyon dolara çıkardığım bildirdi. Koç Holding'in 40 Hesap Yılı Ortaklar Genel Kurul Toplantısı, Nakkaştepe'deki Holding Merkezi'nde gerçekleştirildi. Genel Kurul'da kârdan hisse başı 54 liranın ortaklara kâr payı olarak dağıtılmasına karar verildi.

Ömer Koç yönetim kurulu üyesi oldu
Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, CEO Bülend Özaydınlı ve diğer üst düzey yöneticilerin katıldığı toplantıda, Holding Yönetim Kurulu üye sayısı 15'den 14'e indirilirken, Koç Holding Enerji Grubu Başkam Ömer Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Holding Yönetim Kurulu üyelerinin aylık ücreti 6 milyar 150 milyon lira olarak belirlendi.

Mustafa Koç konuşmasında, ana hedeflerinin, kârlılıklarını ve ortaklarına sağladıkları verimi artırarak ve hızlı büyüme temposunu sürdürerek, Avrupa'nın lider şirketlerinden biri haline gelmek olduğunu söyledi. Koç, Türkiye'nin bugün içinde olduğu olumlu havanın yakalanmasında, akılcı Merkez Bankası politikaları ile hükümetin ekonomik dönüşüm sürecindeki çabalarının önemli bir rol oynadığını vurguladı. Koç, "Bu aşamada kronik hale gelen yüksek enflasyona karşı sürdürülen mücadelenin kazanılmakta olduğunu görüyoruz" dedi. Koç, otomotivde Avrupa'nın üretim merkezi haline geldiklerini de vurguladı.

Topluluk şirketlerinin faaliyetlerini değerlendiren Koç Holding CEO'su Özaydınlı ise "2004 yılında mevcut işlerimizdeki gelişmenin yanı sıra yeni iş alanlarına da girmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de ve komşu ülkelerdeki özelleştirmeler önemli fırsatlar içermektedir. Bu projeleri stratejilerimiz ve topluluğumuzun özellikleri ile uyumuna göre öncelendirdik ve çalışmalara başladık" dedi.

Yeniden yapılanma tamam topluluk emin ellerde
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da mesajında "Satışlar ve kâr, beklentilerimizi aştı. Yeniden yapılanma planlandığı gibi uygulandı. Pazar payları ya korundu veya artırıldı. Koç Holding'in piyasa değeri arttı. 77 yaşında, Koç Topluluğu'nun emin ellerde olduğunu görmekten mutluyum" dedi.

Rahmi Koç: Tekneyle çıkacağım dünya turunda Pasifik'te elimle ıstakoz tutacağım
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, yelkenli ile dünya turu hayali için 16 Eylül günü yola çıkıyor. Tura başladıktan sonra Aralık ayında Türkiye'ye dönerek yılbaşını ailesiyle birlikte geçireceğini söyleyen Koç, sonra tekrar dünya turuna devam edeceğini anlattı, içinde 6 mürettebat, 1 gazeteci, 1 doktorun da yer alacağı teknenin rotasını Atina, Nice, Cebelitarık, Kanarya Adaları ve Karaipler olarak açıklayan Rahmi Koç, "Şu anda teknenin hazırlık çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Pasifik'te çok güzel adalar varmış. Orada ellerimle ıstakoz tutmayı, oradaki insanlar, kültür ve müzikler ile tanışmayı hayal ediyorum" dedi. En büyük hayallerinden birini gerçekleştirmeye hazırlanan Rahmi Koç, iki yıl sürecek seyahati kaleme alacak gazetecinin işe henüz belirlenmediğim açıkladı.

ihracatı dolar bazında yüzde 60 arttı, Türkiye ihracatının % 8'ini yaptı
* 2002 yılında 19.5 katrilyon lira olan kombine ciro, 2003 yılında yüzde 27 artarak, 24.9 katrilyon lira, dolar bazında yüzde 70 artarak 17.9 milyar dolar oldu.

* 2002'de 423 trilyon lira olan kombine vergi öncesi kâr, geçen yıl yüzde 268 artışla 1 katrilyon 555 trilyon lira, dolar bazında yüzde 390 artışla 1 milyar 114 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Net kâr % 725 artış gösterdi
* Önceki yıl 46 trilyon lira olan konsolide net kâr, 2003'de yüzde 725 artarak, 382 trilyon lira, dolar bazında yüzde 1001 artışla 274 milyon dolar oldu.

* 2002'de 499 trilyon lira olan kombine net kâr, geçen yıl yüzde 161 artarak 1 katrilyon 300 trilyon lira, dolar bazında yüzde 248 artışla 932 milyon dolara yükseldi.

* Topluluk şirketlerinin ihracatı dolar bazında yüzde 60 artışla 3.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam Türkiye toplam ihracat hacminin yüzde 8'ini oluşturuyor.

* Koç, Ford Otosan ve Tofaş ile otomotiv sektöründe yüzde 28 pazar payı, üretimde ve ihracatta yüzde 47 pay elde etti. Koç, Arçelik ile de beyaz eşya sektöründe üretimin yüzde 58'ini, ihracatın yüzde 62'sini, Beko ile ise televizyonda üretimin yüzde 34, ihracatın yüzde 33'ünü yaptı.

Piyasa değeri iki katından fazla arttı
* Topluluk şirketlerinin yurtdışı gelirleri, dolar bazında yüzde 56 artış ile 5 milyar dolar seviyesine çıkarken, Koç Holding'in piyasa değeri dolar bazında iki mislinden fazla artarak 4.7 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı