Gazete Vatan Logo

Koç grubu harekete geçiyor!

TÜPRAŞ'tan yapılan açıklamada, "Cezaya konu dönemde kriz vardı. 10 kez indirim yaptık, 3 ayda 850 milyon TL zarar ettik. Aşırı fiyatlama iddiasıyla ceza kesilmesi ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğu gibi Rekabet Kurumu'nun içtihat haline gelmiş kararlarına da aykırı. Tüm yasal haklarımızı kullanılacağız" denildi.

Koç grubu harekete geçiyor!

TÜPRAŞ cuma günü Rekabet Kurumu’nun 412 milyon liralık rekor cezasıyla karşı karşıya kaldı. Cuma piyasalar kapandıktan sonra gelen ceza dün sabah Tüpraş hisselerinin yüzde 6,2 değer kaybına uğramasına neden olurken şirket cezanın 309 milyon lirasını ödeyerek yasal girişimlerde bulunacağını açıkladı. Tüpraş yaptığı açıklamada, aşırı fiyatlama nedeniyle kesilen cezanın küresel krizin yaşandığı 11 Ekim 2008-1 Ocak 2009 tarihleri arasındaki 2 ay 20 günlük dönemi kapsadığına dikkat çekti.



ZARAR ETTİ AMA...

Açıklamada, “2 ay 20 günlük bu dönemde şirketimizce benzin fiyatı 10 kez, motorin fiyatı ise 9 kez düşürülmüştür. İlgili dönemde dahi Tüpraş Avrupa ve bölgesindeki diğer ülke rafinerilerinden daha hızlı bir şekilde fiyat indirimlerini gerçekleştirmiştir. Ayrıca kriz nedeniyle pek çok rafineri faaliyetini durdurdu ve iflas etti. Tüpraş da yaklaşık 850 milyon TL (Ekim 517 milyon, Kasım 207 milyon, Aralık 126 milyon TL) zarar etmesine rağmen faaliyetini sürdürdü” denildi.

Döviz yüzde 30 yükseldi

Açıklama yapan Tüpraş, Temmuz 2008–Aralık 2008’deki kriz döneminde 144 dolar olan ham petrolün varilinin, 6 aylık bir süreçte 36 dolara düştüğü buna karşın Ekim 2008’de döviz kurunun hızla artarak yüzde 30’a varan devalüasyon gerçekleştiği kaydedildi. Açıklamada “Aşırı fiyatlama iddiasıyla ceza kesilmesi konu ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğu gibi Rekabet Kurumu’nun içtihat haline gelmiş kendi kararlarına da aykırıdır. Bu nedenle de söz konusu idari para cezası ile ilgili olarak tarafımızca tüm yasal haklarımızın kullanılacağı hususunu kamuoyunun bilgilerine sunarız” denildi.



"ÜLKEM VARSA BENDE VARIM"
Gerek döviz kuru gerekse ham petrol fiyatlarındaki yüksek fiyat hareketlerinin piyasanın belirsizliğini artırdığı bu dönemde yaşanabilecek sıkıntılarla ilgili olarak bakanlıkların daha önceden bilgilendirildiği belirtilen açıklamada, Tüpraş’ın, Otomatik Fiyatlama Kararnamesine paralel fiyatlandırma yaptığı vurgulandı.
Açıklamada Koç Holding’in 26 Ocak 2006’da 13 konsorsiyumun katıldığı ihalede yüzde 51 hissesinin 4 milyar 140 milyon dolar bedelle alındığı hatırlatılarak “Merhum Vehbi Koç’un ‘Ülkem varsa, ben de varım’ felsefesi ile devam eden yatırımlarının tamamlanması ile 2015 itibarıyla toplam 5.5 milyar dolar yatırımı hayata geçirmiş olacaktır. Şirketimiz ülkemizin akaryakıt ihtiyacını geçmişte olduğu gibi bugün de tüm mevzuat ve düzenlemeleri esas alarak üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmek üzere her koşulda üretimini sürdürmeye ve yatırım yapmaya devam edecektir” denildi.

Haberin Devamı