Gazete Vatan Logo

Koç: Türkiye, Asya'nın Avrupa'ya açılan bir kapısı konumundadır

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, devam eden Çin ziyareti kapsamında bugün Foşan kentinde Asya Kültür Bakanları Forumu ve 7'nci Asya Sanat Festivali'nin açılışına katıldı

Koç, forumda yaptığı konuşmada, "Türkiye Asya'nın Avrupa'ya açılan bir kapısı konumundadır" dedi.

Çin Devlet Konseyi üyesi Çen Cıli ise, forumdaki konuşmasında, ilk kez 23 ülkenin kültür bakanlarının böylesi kalabalık bir foruma katıldığını ve Çin'in de ilk kez böylesine büyük bir kültür bakanları toplantısı düzenlediğini söyledi. Çen, bu forumun herkes için tarihi bir fırsat olduğunu ve ekonomik küreselleşmenin getirdiği ağır yükün altından kalkabilmek için elbirliğiyle çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.

"TÜRKİYE ASYA-AVRUPA MEDENİYETLERİNİ HARMANLIYOR'
Bakan Koç, forumun açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Çin topraklarında başlayan tarihi İpek Yolu, günümüz topraklarında son bulmaktadır. Tarihi İpek Yolu ekonomik, ticari ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesinde kültürel işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. Asya toprakları asırlar boyunca köklü uygarlıklarla dünya tarihini ve kültürünü yönlendirmiştir. Kültür ve sanat, halklar arasında dostluk ve işbirliği sürecini hızlandıran önemli araçlardır.

Asya coğrafyası özgün ve zengin kültürü ile dünya kültür mirasına katkıda bulunmuştur.

Kültürel işbirliği ülkeler arasında daha köklü ve sağlam ilişkiler kurulmasına ve farklı toplumlar arasında etkileşim sağlanmasında uygun bir zemin hazırlamaktadır. Yeni anlayışlar ve yeni arayışların gündemde olduğu 21. yüzyılda, kültür ve kültürel değerler ön plana çıkmıştır.

Siyasi ve ekonomik ilişkilerin uzun vadeli ve sağlam bir temele dayandırılması için kültürel işbirliğinin geliştirilmesi bir zorunluluk halini almıştır.

Türkiye Asya'nın Avrupa'ya açılan bir kapısı konumundadır. Anadolu toprakları asırlar boyunca bu işlevini yerine getirerek medeniyetlerin, kültürlerin geçiş noktası olmuştur. İpek Yolu'nun nihai noktasında olması nedeniyle de kökleri Asya'ya dayanan medeniyetlerin Avrupa kıtasına taşınmasında önemli rol oynamıştır.

Günümüz Türkiyesi bir yandan AB'ye katılmak için çaba gösterirken bir yandan da köklerini Asya'dan aldığı kültürel değerleri de muhafaza etmektedir. Bu nedenle Asya-Avrupa medeniyetlerini harmanlayan çok zengin bir kültürel mirasa sahiptir."

ÇİN MEDYASI KOÇ'A BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Çin medyası da Türkiye'nin 7. Asya Sanat Festivali'ne katılmasıyla çok ilgilendi. Bakan Koç, Hong Kong'dan yayın yapan Phoenix TV, Çin çapında yayın yapan Guangdong TV ve Gangdong eyaletine yayın yapan Foşan TV'ye ayrı ayrı mülakatlar verdi.

Koç, Çin medyasına verdiği demeçlerde, globalleşen dünyada Türkiye'nin aynı Çin'de olduğu gibi 'kültürünün daha çok farkına varma ihtiyacını hissettiğini ve AB'ye aday ülke olarak kendi kültürüne daha çok önem verme mecburiyetinde olduğunu' söyledi. Bakan Koç, "AB'ye girmek üzereyken kendi kültür değerlerimizin kökleri olan Asya kültürünü de kendimize destek almamız gerekiyor. Asya'nın önderliğinde gelişen bu kültür festivalinden Türkiye son derece memnundur. Böylece buradan alacağımız güçle AB'de daha kendimiz olarak hem globalizasyon konusunda, hem de AB'ye faydalı olacağımıza inanıyoruz" dedi.

'FORUMA KOŞA KOŞA GELDİM'
Bu festival sayesinde işbirliğinin gelişeceğini ve ilişkilerin güçleneceğini belirten Koç, "Kurucumuz Atatürk'ün belirttiği gibi muassır medeniyete ulaşmadaki yolu bugün hem Çin hem de ülkemiz göstermektedir. Bu doğrultuda alınacak yolda kendi kültür varlıklarımızı koruyacağız" dedi.

Forumla ilgili olarak yöneltilen bir soruya ise Bakan Koç, bu formu çok önemli bulduğunu ve 'koşa koşa geldiğini' söyledi. Çin'in Türkiye'ye yaptığı bu davetin çok önemli olduğunu belirten Bakan Koç, "Asya'nın bir ucunda Çin varsa diğer ucunda Türkiye vardır. O nedenle bu foruma bu iki ülkenin yapacağı katkı çok önemlidir. Globalizasyonda diğer kültürleri daha hızla tanımaya başladık. Bu nedenle bizim yapmamız gereken insanlara kendi kültürlerini daha çok tanıtmak ve anlatmaktır. Hem bizim hem de Asya ülkelerinin dünya ülkelerine söyleyeceği çok şey var" dedi.

TÜRKİYE FESTİVALE GÖZLEMCİ OLARAK KATILDI
Atilla Koç, Asya Kültür Bakanları Forumu'ndan sonra, öğle saatlerinde de Asya Sanat Kapısı açılış töreni ile Asya Sanat Ormanı ağaç dikme kampanyasına katıldı.

Çin'in seramik başkentlerinden biri olarak bilinen Foşan kentinde düzenlenen Asya Sanatları Festivali kapsamındaki Asya Sanat Kapısı'nın açılışına, festivale katılan tüm ülkelerin bakanları geldi. Bakanları, Asya Sanat Parkı'nın içinde açılan Sanat Kapısı'nın girişinde ortaokul bandosu ve ilkokul öğrencileri 'Hoşgeldiniz' sloganlarıyla karşıladı.

Parkın ön sırasında ise Çin ulusal giysisi olan kırmızı renkli 'çipao' giymiş genç kızlar karşılama töreni için hazır bulundu. Her genç kız bir bakana eşlik ederek Sanat Kapısı'na kadar götürdü. Burada aslan dansı ve davul müziği ile karşılanan bakanlar kapının açılışını hep beraber yaptılar. Bakan Koç, Çin'in Türkiye'yi bu festivale gözlemci olarak davet ettiğini belirtirken, Türkiye'nin üye olup olamayacağı yönündeki soruya, "Düşünebiliriz ancak biz Avrupa ülkesi olarak biliniyoruz" dedi.

Bakan Koç daha sonra her ağaca bir ülkenin adının verildiği ağaç dikme törenine katıldı. Türkiye ağacının önünde Türkiye ağacını çapalayan Koç, "Türkiye'nin, dünyanın her yerinde ağacı vardır" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı