Gazete Vatan Logo

Koç: Dizimizi döveceğimize Çin’in kalbine fabrika kurduk

Arçelik, ihracatta Asya Pasifik ile K.Amerika’da büyüme hedefiyle Çin’de çamaşır makinesi tesisi açtı

Kendi sektöründe Çin’e yatırım yapan ilk Türk şirketi olduklarını söyleyen Mustafa Koç, “Rekabette Çin gerçeğini kabul edip dizimizi döveceğimize bununla nasıl mücadele edeceğiz onun yolunu bulmak lazım” dedi

Koç Topluluğu’nun beyaz eşya sektöründeki şirketi Arçelik, uluslararası pazarda büyüme stratejisi doğrultusunda Çin’de çamaşır makinesi üretimine başladı. Bu yılın Temmuz ayında Çinli Changzhou Casa-Shinco’nun tamamını yaklaşık 8 milyon dolara alan Arçelik, şirketin ismini Beko Electrical Appliances Co. Ltd. olarak değiştirmişti.

Shangay’a 189 kilometre uzaklıktaki Changzhou bölgesinde bulunan tesisin açılışında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, kendi sektöründe Çin’e yatırım yapan ilk Türk şirketi olduklarını vurgulayarak, “Çin yılda yüzde 8-10 büyüyor. Önümüzdeki üç yıl içinde de dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olması beklenen ve sahip olduğu işgücüyle lojistik avantajları sayesinde tüm dünyanın takip ettiği böyle bir pazarda Arçelik gibi bir şirketin olmaması düşünülemezdi” diye konuştu.

ABD’ye ihracat yapacak

Hedeflerinin buradan Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerine ihracat yapmak olduğunu söyleyen Koç, “Yaklaşık 10 yıldır Çin’de satın alma ve transit ticaret şeklinde yarattığımız iş hacmi, 2007 itibarıyla 100 milyon euroya ulaştı. Bu rakamın üretim tesisiyle beraber 10 milyon eurosunun iç pazarda, onun dışındaki önemli kısmının da diğer coğrafyalara satılmasını planlıyoruz” dedi. Çin’in 2009’da 421 milyona ulaşması beklenen hane sayısı ve 40’a yakın çamaşır makinası üreticisinin ürettiği 60 marka ile rekabetin yoğun olduğu bir pazar olduğunu söyleyen Koç, şunları kaydetti:

“3-4 yıldır büyüme planlarımız içinde Çin çok önemli bir yer işgal ediyordu. Sıfırdan yatırım yapmamız için Çin’den 13 heyet, önemli ölçüde teşvik vermek istedi. Ancak biz Changzhou’yu tercih ettik. Beyaz eşya endüstrisinin Çin’deki kalbi burada atıyor, uluslararası rakiplerimiz de bu bölgede iş yapıyor.” Rekabette Çin’in artık bir gerçek olduğunu ifade eden Koç, “Dizimizi döveceğimize bununla nasıl mücadele ederiz, ne şekilde masaya yatırırız, onun yollarını araştırmak lazım” dedi.

1 milyon adetlik kapasite

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir ise, Arçelik’in 2010 yılı için koyduğu 6 milyar euro ciro hedefinde Çin’den gelecek performansın bulunmadığını, hedeflerini yenileneyeceklerini söyledi. Özdemir, Çin’deki fabrikanın kapasitesinin yılda 200 bin çamaşır makinesi olduğunu, ancak kısa zamanda 1 milyon kapasiteye çıkacak kadar kapalı alan bulunduğunu kaydetti.

Arçelik’i almak için her yaklaşan kendine yontmaya çalışıyor

BEYAZ eşya sektöründe 1970’te 60-70 olan büyük oyuncu sayısının 2002’de 7-8’e düştüğünü ve konsolidasyonun devam edeceğini kaydeden Mustafa Koç, şöyle devam etti: “Arçelik, zaman zaman -zaten oyuncular da belli- ciddi firmalardan işbirliği veya alım satım bazında teklifler alıyor. Bunları değerlendiriyoruz. Şu anda elle tutulur bir şey maalesef yok. Çünkü her bize yaklaşan kendine yontmaya çalışıyor. Arçelik’in de potansiyelini çok iyi bildikleri ve kendileri için büyük tehdit oluşturduğunun farkına vardıkları için, bir şekilde bunu bertaraf etmek istiyorlar.”

Dolar olması gereken seviyede değil

Çin’deki fabrika açılışında konu yine değerli YTL’ye geldi. Mustafa Koç ise halihazırda doların olması gereken seviyede olmadığını söyledi. Fabrikanın açılışında Arçelik şirketi tarihindeki ilginç bir tesadüfü paylaşmak istediğini de açıklayan Koç, “Arçelik 1959’un Aralık ayında, Türkiye’de ilk çamaşır makinesini üretti. 48 yıl sonra yine bir Aralık ayında Çin’deki çamaşır makinası fabrikamızın açılışında sizlerle birlikteyiz” dedi. Çin’de yeni bir yatırım yaparsak şaşırmayın

5 yıl önce Çinli bir ortakla radyatör fabrikası kurduklarını fakat bu şirketin Demirdöküm’ün satışıyla ellerinden çıktığını hatırlatan Mustafa Koç, “Çin’de ciddi bir satın alma operasyonumuz devam ediyor. Otomotiv alanında ortağımız Ford ile görüşmeler sürüyor. Arçelik’in bu girişimi öbür şirketlerimiz için de emsal teşkil edecek. Koç olarak Çin’de farklı bir sektörde de yatırım yaparsak şaşırmayın” dedi.







Haberin Devamı