Gazete Vatan Logo

KOBİ’lere yeni destek

Başbakan Binali Yıldırım, projesi olan KOBİ’lere 50 bin lira ile 300 bin lira arasında karşılıksız destek verileceğini söyledi. Başbakan Yıldırım, Kredi Garanti Fonu kapsamında piyasadaki faizlerin yarısı maliyetle finansman sağlanacağını da açıkladı.

KOBİ’lere yeni destek

Başbakan Binali Yıldırım, MÜSİAD tarafından düzenlenen EXPO’nun kapanış yemeğinde yaptığı konuşmada KOBİ’ler için yeni bir destek paketi üzerinde çalışıldığını söyledi. 1 milyonun üzerindeki KOBİ’ye karşılıksız destek verileceğini kaydeden Binali Yıldırım, “Bunu burada ilk kez açıklıyorum. Projesi olan KOBİ’lere 50 binden 300 bine kadar, projesine göre destek” dedi. Bununla da yetinmeyeceklerini kaydeden Yıldırım, “17 milyar lira da teminat vereceğiz, Kredi Garanti Fonu teminatı üstlenecek, siz de 17 milyar liraya kadar ihtiyacınız olan finansmanı sağlayacaksınız. Neyle sağlayacaksınız? Piyasadaki faizlerin yarısı faizle sağlayacaksınız. Yani yüzde 4’le, yüzde 5’le sağlayacaksınız” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 16. MÜSİAD EXPO’nun kapanış yemeğine katılan Yıldırım, KOBİ’lerin önemine işaret etti ve şöyle konuştu: “Büyüklerin gürültüsü fazladır, faydası sınırlıdır. Ama KOBİ’ler sessizdir, ekonomiye faydası maksimumdur. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 98’i KOBİ’lerden oluşur. İhracatın yüzde 65’ini KOBİ’ler yapıyor. İstihdamın yüze 80’ine yakınını da yine KOBİ’ler yapıyor. Tabii büyüklere de destek olacağız ama asıl lokomotif görevi yapan KOBİ’lere desteğin aslan payını ayıracağız.”

Haberin Devamı

İşinizi kolaylaştırıyoruz

Başbakan Binali Yıldırım, iş dünyası için çok sayıda reform yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Varlık barışı, vergi barışı, stok affı, damga vergisi, ÖTV ile ilgili düzenlemeler, tüketici kredileriyle ilgili kredileriyle, emlakla, KDV düzenlemeleri... Eskiden teminat olarak gayrimenkul, arsa, araba olacak. Sağlam şeyler olacak. Şimdi elinizdeki tezgahınız. Hayvancılıkla uğraşıyorsanız, koyununuz, kuzunuz. Elinizde ne varsa. Her şeyi teminat verebilir hale geldik. Bunları işinizi kolaylaştırmak için yaptık. Bununla da yetinmedik, şimdi onun ikinci mevzuatı da hazırlanıyor. Bununla da yetinmedik, bir karar daha aldık. Bunu ilk kez açıklıyorum. KOBİ’lere karşılıksız destek vereceğiz, 50 binden 300 bine kadar, projesine göre. Yetmez, 17 milyar teminat vereceğiz, Kredi Garanti Fonu teminatı üstlenecek, siz de 17 milyar liraya kadar ihtiyacınız olan finansmanı sağlayacaksınız. Piyasadaki faizlerin yarısı faizle sağlayacaksınız. Yani yüzde 4’le, yüzde 5’le sağlayacaksınız. Bu, ekonomiyi canlandıracak, KOBİ’lerin projelerini gerçekleştirmelerini sağlayacak. Önemli bir imkan. Hazine 17 milyara kadar size teminat veriyor. Yeter ki siz alın değerlendirin, işinizi geliştirin, yeni işler kurun, ekonomik faaliyetlerinizi yavaşlatmayın. Artırmaya devam edin.”

Haberin Devamı

Anlı şanlı büyüme 2017’de geri gelecek

Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye öyle gösterilmeye çalışıldığı gibi ne ekonomide ne yönetimde istikrarsızlığı olan bir ülke değil. İstikrar ve güven her yönüyle burada mevcut. Birkaç darbeyi bile savuşturacak kadar istikrarlıyız, güçlüyüz. Aklından zoru olan varsa tekrar gelsin.” dedi. Mevcut büyümenin kendilerini mutlu etmediğini de kaydeden Yıldırım “Bu bizim alışık olduğumuz bir büyüme değil, ama bu yıl çok özel bir yıl. 2017’den itibaren Türkiye tekrar büyümede anlı şanlı günlerine dönecek. Elinizi çabuk tutun. Türkiye en az yüzde 4,5 büyüyecek, fazlası var eksiği yok. Türkiye, 2017’de özellikle ihracat, üretim, istihdam, yani gerçek ekonomiye daha fazla kaynak ayıracak, daha fazla mesai ayıracak. Bunun için bütün hazırlıklarımızı yaptık” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Medeniyetimiz imar rantına yenik düşüyor’

Başbakan Yıldırım, İstanbul’da, Şehrin Mimarları Buluşması etkinliğinde konuştu, “Belediye meclislerinin gündeminin yüzde 85’i imar revizyonu. Üzülerek söylüyorum, imar revizyonu konusunda hiç kavga gürültü olmaz. Muhalefet iktidar ayrımı olmaksınız şehri çirkinleştirmekte adeta yarışa girerler. Artık şehirlerimizi mahvetmekten sakınalım. Dikey yapılaşmalara dur diyelim” dedi.