Gazete Vatan Logo

KOBİ’lere 7.5 milyar liralık yeni Nefes

2017’de KOBİ’lere can suyu olan ‘Nefes Kredisi’ projesi yeniden başlıyor. Kredinin hacmi de yüzde 50 artırılıp 7.5 milyar liraya çıktı. Geçen yıl aylık 0.83 olan faiz, 0.99’a yükseldi ancak 6 aylık geri ödemesiz dönem eklendi.

KOBİ’lere 7.5 milyar liralık yeni Nefes

Geçen yıl KOBİ’lere can suyu olan ‘Nefes Kredisi Projesi’ tekrar başlıyor. Başbakan Binali Yıldırım, Nefes Kredisi’nin bu yıl belirlenen 5 milyar liralık hacmini yüzde 50 artırarak 7.5 milyar liraya çıkartarak, 12 ay taksitle yapılan geri ödeme süresine de 6 aylık geri ödemesiz dönem ekledi. Böylece, bu yıl 50 bin KOBİ’nin yararlanması beklenen Nefes Kredisi, 7.5 milyar liralık hacimle 6 ay geri ödemesiz olarak uygulanacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, oda ve borsaların katkılarıyla gerçekleştirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar dün Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla İzmir’de atıldı. Geçen yıl aylık yüzde 0.83 faizle sunulan bu yıl aylık yüzde 0.99 faiz/kâr payı ve 12 ay vade imkânı ile 2-3 ay içerisinde yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması beklenen TOBB Nefes Kredisi’ne, Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım aracılık edecek. Kredilerin yüzde 85’i Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinde olacak.

Haberin Devamı

50 bin KOBİ yararlanacak
Geçen yıl aylık yüzde 0.83 faiz/kâr payı ile 30 bine yakın KOBİ’nin 5 milyar TL kredi kullandığı projenin yeni döneminde de 7.5 milyar liralık kredi hacmine ulaşılması ve 2-3 aylık süreçte yaklaşık 50 bini aşkın KOBİ’nin faydalanması hedefleniyor. Yıllık yüzde 11.88 faizle kullanılacak krediyle KOBİ’lerin kredi maliyetinden 400 milyon lira tasarruf etmesi öngörülüyor. KOBİ’ler 200 bin liraya kadar kredi kullanabilecek. Yarın itibarıyla kullanılabilecek krediyi almak için TOBB’a bağlı oda ve borsalardan faaliyet belgesi alıp bankaların şubelerine başvurulması gerekiyor.
‘Ekonomiyi soğutamayız terliyiz hasta oluruz’
Türkiye’nin hızlı büyüme platosundan uzaklaşamayacağını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, “Buradan ilan ediyorum. ‘Ekonomiyi soğutun’ diyorlar. Soğuttun mu sırtındaki ter soğursa hasta olursun. Soğumayacak terlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım, Nefes Kredisi Tanıtımı’nda kredinin dışında ekonomik gelişmelere de değindi. Açıklanan büyüme rakamının ardından “Türkiye bu kadar yüksek büyümeye gidince enflasyonu yükseliyor, cari açık artıyor. Yeni yapısal sorunlar üretmemesi için büyümenin belli bir seviyede tutulması gerekir” gibi eleştiriler yapılmıştı. Yıldırım, bu eleştirilere yanıt verdi.
Yüzde 7.4’lük büyümenin arka planı olduğunu söyleyen Binali Yıldırım “Birçok tedbir aldık. Çünkü 2017’nin zor geçeceğini biliyorduk. Efendim ‘Türkiye bu işin içinden zor çıkar’, şöyle olacak böyle olacak, ekonomi üzerine moral bozucu söylemler... Bunların hepsi tanıdık sesler, tanıdık yüzler. Şartlarımızın çok kolay olmadığını biliyoruz. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek” dedi.
Mosmor oldular
Başbakan Yıldırım, geçen yıl da Türkiye için ‘Öldü, bitti’ dediklerini ancak “Mosmor” olduklarını belirterek şöyle devam etti: “Bunların kötü alışkanlıkları bitmez. Bu sene bozuk plak ya tekrar başa aldı aynı şarkıları söylüyorlar. ‘Bu işin içinden zor çıkar’, şöyle böyle olacak diye sipariş raporlar, değerlendirmeler, ekonomi üzerine moral bozucu söylemler yapıyorlar. Bunların hepsi bize yabancı değil. Hiç merak etmesinler Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek. ‘Ekonomiyi soğutun’ diyorlar, soğuttun mu sırtındaki teri hasta olursun. Soğumayacak, onun için bu destekleri veriyoruz. 2018’e ait bugün sadece küçük bir müjde veriyorum 2018’in tedbirini, teşviklerini, aldığımız kararları önümüzdeki hafta paylaşacağız.”
DenizBank’a özel teşekkür
Memleket için bu hayırlı işte elini taşın altına koyan, ‘Biz de varız’ diyen kamu bankaları, katılım bankaları ve özel sektörün ‘genç bankası’ DenizBank’ı da tebrik eden Yıldırım, “Gönlümüz isterdi ki daha çok özel banka bu kervana katılsın. Ama onlar pişman olacaklar. ‘Fırsatı kaçırdık’ diye bir dahaki fırsatın gelmesini bekleyecekler” şeklinde konuştu.
Herkes taşın altına elini koydu
4TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: ‘KOBİ’lere uygun maliyetli kredi kullandırmaya devam etmeliyiz’ dedik. TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Hazine ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli yüzde 85 KGF kefaleti devreye girdi. Bankalarımız zararı göze alarak kaynak sağladılar.
4TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın: Her fırsatta üretenin, üreticinin dolayısıyla reel sektörün yanında olmayı önemsiyoruz. Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz bu projede yeniden bulunmaktan gurur duyuyoruz.
4DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş: Geçen yıl ‘Hayat nefesle başlar’ diyerek devrim niteliğinde bir iş için el ele vermiş, Nefes Projesi’nin ilkini hayata geçirmiştik. DenizBank olarak, 81 ilde 700’ün üzerinde şubemiz ile Nefes 2018’de bir kez daha tek özel banka konumunda KOBİ’lerimizin yanında olmaktan büyük gurur duyuyoruz.
4Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan: 2008 küresel ekonomik krizinden sonra TOBB ile yaptığımız protokol doğrultusunda reel sektöre önemli miktarda kredi desteği vermiştik. KOBİ’lere bu yıl da rahat nefes aldırmak istiyoruz.
4Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan: Vakıfbank olarak 2017 yılında reel sektöre 135 milyar TL destek sağladık. KGF teminatlı kredi kullandırılmasında en fazla kredi kullandıran bankalardan birisiyiz. Bu öncülüğümüzü bu projede de devam ettirecek, tüm gücümüzle ülkemiz ekonomisine destek olacak ve her zaman olduğu gibi KOBİ’lerimizin yanındaki güç olmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı