Gazete Vatan Logo

KOBİ’ler ‘dijital uçurum’un kıyısında

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, internetin sunduğu fırsatların yanı sıra dijital uçurumlar oluşturduğunu da söyledi. Bu uçurumdan en çok KOBİ’lerin etkileneceğini belirten Hisarcıklıoğlu, sanayi sektörüne teknolojiyle yeniden yapılanma uyarısı yaptı

KOBİ’ler ‘dijital uçurum’un kıyısında

B20 Dijital Ekonomi Konferansı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, internetin bir yandan yeni fırsatlar getirirken bir yandan da dünyada yeni uçurumlar oluşturduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu, bu uçurumun en çok KOBİ’leri etkileyeceği konusunda uyarıda bulundu.

Kurallar değişiyor

Bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerin artık yaşamın olmazsa olmazı olduğunu, internetsiz bir iş hayatının düşünülemez haline geldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, büyük bir çoğunluğun sohbet etmek için kullandığı internet üzerinden iş yapmanın yeni beceriler edinmeyi gerektirdiğini belirtti. İnternetin bir yandan yeni fırsatlar getirirken bir yandan da dünyada yeni uçurumlar oluşturduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “En tehlikeli uçurum, KOBİ’ler için... KOBİ’lerin büyümesinin temelinde inovasyona yönelik yatırımlar bulunuyor. Bunun yolu da dijital teknolojilerin etkin kullanımından geçiyor. Bu teknolojileri etkin kullanamayan KOBİ’ler rekabet yarışında geride kalacak.”

Haberin Devamı

Sadece KOBİ’lerin de değil tüm sanayi sektörünün bir yeniden yapılanma sürecinden geçtiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, fabrikalarda insanların yerini robotların almaya başlaması, makineler arası iletişimin ucuzlaması, 3 boyutlu yazıcıların yaygın kullanılması ve üretim süreçlerinin büyük veri teknolojileri ile kurgulanmaya başlanmasının rekabet yarışının kurallarını değiştirdiğini vurguladı.

Para kadar kıymetli

Hisarcıklıoğlu, dijital ekonominin yeni bir devrim ortaya çıkardığını belirterek, bu büyük değişimin sorunsuz yaşanmasının beklenemeyeceğini, bu dönüşümün en önemli sorunlarının başında “kişisel verilere ilişkin güven ortamının” geldiğini anlattı. “Veri dijital ekonomide adeta para kadar kıymetli” diyen Hisarcıklıoğlu, kullanılan paraya güvenmeden ekonominin işlemediği gibi veri kullanımına ilişkin güven olmadan da dijital ekonominin işlemeyeceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ülkemizde de Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun’un bir an önce yasalaşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

G20’ye öneriler

B20 Görev Güçleri’nin yıl boyunca yaptıkları çalışmalarda dijital ekonomiye ilişkin önerilerini 6 başlık altında topladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, rapordaki dijital ekonomiye ilişkin tavsiyeleri şöyle sıraladı:

1- Kişisel verilere dair mevzuat uyumlu hale getirilmeli

2- Dijital ekonomi için küresel ticaret sistemi iyileştirilmeli

3- Herkese geniş bantlı ağ bağlantısı hedefi koyulmalı

4- İnsan sermayesi gelişen dijital ekonomiye uyumlu hale getirilmeli

5- Dijital ekonomi için alternatif finansman kaynakları ortaya çıkarılmalı

6- Devlet süreçleri dijital hale getirilmeli

Güven sağlanmalı

TWİTTER Avrupa Kamu Politikaları Direktörü Simead McSweeney, girişimciliği kolaylaştırmak, teşvik edici olmak, istihdam yaratmak gibi konuların kolay olmadığını kaydederek, “Özellikle dijital ekonomide mutlaka etrafınızdaki insanlara güven sağlamalısınız. Bu durum, katılımcı tarafları belli bir yöne zorlamıyor. Ancak bu insanların bir arada çalışmaları, birbirilerini anlıyor olmaları gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Stratejik plan hazırlansın

GOOGLE Ortadoğu, Afrika, İsrail ve Türkiye Bölgesi Kamu İlişkileri Direktörü Doron Avni, hükümetlerin dijital ekonomi konusunda stratejik plan hazırlaması gerektiğinin farkına vardığını söyledi. Avni, ülkeler arası dijital uçurumların kapatılması gerektiğini vurgulayarak, Avrupa’daki işsizliğe değindi. İşsizlikte dijital beceri yoksunluğunun etkisi olduğunu ifade eden Avni, bu işlerin sadece hükümetle alakalı olmadığını bildirdi. Avni, “2016’nın sonuna kadar 1 milyon Avrupalıyı eğitimden geçirmeyi, dijital becerilerle donatmayı hedefliyoruz” dedi.

Dijital ekonomi yayılmalı

TÜRK Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, dijital ekonominin Türk ticari hayatında süratle yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Bilimsel ve teknolojik yeniliklerin önemini artırdığını belirten Symes, teknoloji alanındaki becerilerin önemini artırdığını kaydetti. Symes, teknolojinin iş hayatına entegre olabilmesi için teknolojiyi benimsemiş iyi eğitimli kadroların önemine dikkati çekerek, “G20 ülkelerinde becerileri gösterebilecek çalışanlar için hükümetler gerekli adımları atmalı, daha iyi eğitim politikaları benimsenmeli ve iyi eğitimli kadrolar iş başına gelmelidir” dedi.

Haberin Devamı

Fabrikalar akıllandı

VESTEL CEO’su Turan Erdoğan, “Dijital ekonomi her yeri kapsamış durumda. Grup olarak 10 yıl önce dijital üretime geçtik, şu an akıllı televizyon, çamaşır ve bulaşık makinaları ürettiyoruz. Akıllı evler ve nesnelerin interneti en önemli odak konularımızın başında geliyor. Üretimimizin yüzde 100’ü dijital yapılıyor, analog üretimi rafa kaldırdık. Akıllı fabrika konsepti tüm üretimimizi kapsıyor” diye konuştu.

İnternet yüzde 8 ile daha hızlı büyüyecek

ULAŞTIRMA Bakanı Feridun Bilgin, “Bilişim teknolojilerini yoğun kullanan sektörlerde gözlemlenen verimlilik ve yenilikçilik artışı toplam faktör verimliliği yoluyla ulusal ekonomik büyümeye de pozitif katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı. Bilgin, internet ekonomisinin genel ekonomik büyüme oranını aşarak yüzde 8 civarında büyüyeceğini belirtti.