Gazete Vatan Logo

Koalisyon heyecanı

Hükümet kurma sürecinde, AK Parti ile CHP heyetlerinin görüşmeleri tamamlamasının ardından, genel başkanlar Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu bugün saat 18.00’de bir araya gelecek.

Koalisyon heyecanı

Hükümet kurma sürecinde, AK Parti ile CHP heyetlerinin, “istikşafi” görüşmeleri tamamlamasının ardından kritik zirve bugün yapılacak. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün saat 18.00’de Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya gelecek.

Çelik ve Koç katılacak

“İstikşafi” görüşmeleri koordine eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç’un da katılacağı görüşmede, AK Parti-CHP koalisyonunun kurulup kurulmayacağının büyük ölçüde netleşmesi bekleniyor.

AK Parti ve CHP heyetleri arasında, 5 ayrı oturumda yaklaşık 35 saat süren görüşmeler, 3 Ağustos’ta sona erdi. Görüşmelerin biri TBMM’de, diğer dördü ise Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleşti.

‘CHP koalisyona var’

“Demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, eğitim, sosyal programlar, Türkiye’nin iç ve dış güvenliği, dış politika, Avrupa Birliği ve Ortadoğu politikaları” başta olmak üzere farklı konuların ele alındığı görüşmelerde, ortak ajanda ve gündem maddeleri belirleyen heyetler, “iki parti arasında, bir ortaklık yapısı çıkıp çıkmayacağını” değerlendirdi. Heyetler, raporlarını kendi liderlerine sundu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, iki parti arasındaki ön görüşmelerde, “koalisyon olamaz” diye bir şeyin çıkmadığını vurguladı. Bekaroğlu, şunları söyledi: “Yarın (bugün) siyasi irade konuşacak. Görüşmelerde bir problem yok, CHP böyle bir koalisyona var. Başbakan da böyle bir koalisyonu istiyor. Türkiye’nin durumu ortada, çatışma, terör, ekonominin durumu, her şey ortada. Dolayısıyla geniş tabanlı bir koalisyon hükümetinin, Türkiye için yararlı olacağını düşünenlerdenim. İki büyük partinin her konuda anlaşması gerekmiyor, zaten mümkün değil, doğru da olmaz. Ama Türkiye’nin temel sorunlarını çözme konusunda anlaşabilirler, bu konuda bir engel yok. Başlıkların hepsinde anlaşma yapılmadı ama birbirlerini keşfederken partiler, önemli işleri birlikte yapabilecekleri konusunda bir sıkıntı çıkmadı.”