Gazete Vatan Logo

Klimada ÖTV baharı

ÖTV teşvikinin getirdiği rüzgarla yaza 1 milyon satış hedefiyle giren klima sektörüne Eylül ayı sıcakları ilaç oldu. İSKİD Başkanı Yönet, sektörün 2017 yılını en az yüzde 20 ile kapatacağını ifade etti

Klimada ÖTV baharı

Yaz başında 2017 için 1 milyon satış hedefi ile yola çıkan klima sektörü, 30 Eylül’e kadar uzatılan ÖTV teşvikine rağmen istenilen rakamlara ulaşamamıştı. Adeta ikinci bir Ağustos gibi sıcak geçen Eylül ayı, sektörün yaz başında konan 1 milyon hedefine ulaşmasına kapı araladı. İklimlendirme ve Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Başkanı Taner Yönet, “ÖTV teşvikinin etkisiyle bahar aylarında hızlı bir büyüme yakaladık. Yazın yaşanan aşırı sıcaklar satışları destekledi. 2016’ya göre yüzde 20 civarı bir büyüme bekliyoruz. 1 milyon hedefini sonbahar satışları ile birlikte kıl payı yakalayacağız” dedi.

Klima pazarında Türkiye’nin Avrupa’daki ilk üç pazardan biri olduğunu ifade eden Yönet, Şubat ve Eylül ayları arasında uygulanan ÖTV teşvikine sektörün kampanyalar ile destek verdiğini, özellikle ilkbahar döneminde hızlı bir satış yaşandığını aktardı. Bu dönem yaşanan satışların yıllık büyüme üzerinde olumlu bir etki oluşturduğunu dile getiren Yönet, Temmuz ayındaki sıcaklıkların düşük gitmesinin satış trendindeki yükselişi duraksattığını söyledi. Yönet, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

İlçelere yoğun satış

“Uzun bir yaz mevsimi geçirdik. Ancak bu yaz klima satışlarında sektörün beklentisini karşılayamadı. Eylül ayı bu şekilde yaşanmasaydı şimdi 1 milyon rakamı için daha olumsuz konuşabilirdik. Önümüzde sonbahar dönemi var. Bu bizim sektör için yeni bir gelişme. Yazın sert geçmediği bölgelerde kış satışları artmaya başladı. Özellikle doğalgaz olmayan ilçelerde yoğun bir satış gerçekleştiriyoruz. Eskiden bu bölgelerde sadece odun ve kömür kullanılırdı. Artık daha konforlu ve zahmetsiz olan klima kullanılıyor. Bu bölgelerde istediğimiz satışı yakalarsak yüzde 20’lik büyümenin üzerine çıkabiliriz. Geçen sene iç pazardaki satışlarımız 800 bin bandının altında kalmıştı. Bu büyüme ile hedefi bulabiliriz.”