Gazete Vatan Logo

Klima için 2 ay daha süre istiyorlar

Nisan sonuna kadar Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanması, mobilyada KDV’nin % 8’e indirilmesi her iki sektörde de satışları ciddi oranda artırdı. Mobilyada yüzde 30’u, beyaz eşyada % 50’yi aşan oranlarda satışlar arttı. Klimada da aynı hareketin sağlanması için şirketler 2 ay daha süre istiyor.

Klima için 2 ay daha süre istiyorlar

Şubat ayı başında beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV sıfırlandı, mobilyadaki KDV yüzde 8’e düşürüldü. 30 Nisan’a kadar geçerli olan düzenleme her iki sektörde de ciddi hareketlenme sağladı. Evlilik alışverişi öne çekilirken beyaz eşya satışlarında yüzde 60’a, mobilyada yüzde 30’a varan oranlarda artış yaşandı. Aynı karar klimaları da kapsıyor ve satışlarda kıpırdanma yarattı ancak şirketler asıl patlama için kararın 2 ay daha uzatılmasını istiyor. Sektör temsilcileri, “Beyaz eşyada çift haneli büyümeler yaşıyoruz. Sektör çok hareketlendi ama asıl satışlar Nisan’dan sonra başlıyor. Bu nedenle hükümetimizden ÖTV kararının Haziran sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz” görüşünü paylaştı.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da klima için süre uzatımının çok yararlı olacağını söyleyen isimlerden... ÖTV kararının ardından sektörde çift haneli büyümeler yaşandığını ifade eden Erdoğan, “ÖTV’nin Nisan sonuna kadar sıfırlanması bizim markamız açısından da çok ciddi artışlara sebep oldu. Bütün beyaz eşya ürünlerinde artış var. Bizim ürünlerde en düşük artış oranı yüzde 30 olurken yüzde 50’yi aşan ürünlerimiz var. İyi ki indirim oldu. Sektör hareketlendi. Klimada da aynı hareketin olması için 2 ay daha kararın uzatılması bu alanda da hareketin olmasını sağlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mobilyacı kalıcı indirimden yana

Mobilyada KDV oranının Şubat başında yüzde 18’den 8’e düşürülmesi sektörü hareketlendirdi. Fiyatların yüzde 10 düştüğü sektörde, mobilya talebi yüzde 30 arttı. Sektör temsilcileri 3 aylık indirim sürecinin daha uzun olması gerektiğini savunuyor. Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “KDV indirimiyle sektöre ciddi enerji geldi” dedi.

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu da “İç pazarın daha da hareketlenmesi, ithalatın azalması, ihracatın daha da güçlenmesi ve istihdamın artırılması adına uzun vadeli veya sürekli olarak mobilyada KDV’nin yüzde 8 olmasını istiyoruz. Atılan bu adım doğrudur fakat bu kararın 3 ay, 6 ay değil, uzun vadeli olması gerekmektedir” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı