Gazete Vatan Logo

Klasik ifade: O ben değilim

Genelkurmay çatı davasında eski binbaşı Mutlu Burak Uyar da sanıkların çoğunun yaptığı gibi ‘ret ve inkar’ ifadesi verdi. Uyar, o geceki görüntüler gösterilince ‘Çoğu ben değilim’ dedi

Klasik ifade: O ben değilim

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de aralarında yer aldığı 221 kişinin yargılandığı “çatı” davasına sanık savunmalarının alınmasıyla devam edildi.

‘Rutin’den mesai

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan’da görülen duruşmada, sanık eski binbaşı Mutlu Burak Uyar, savunma yaptı. Uyar, rutin çalışmaları nedeniyle mesaide kaldığını, akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanlığına saldırı yapılacağının söylendiğini ve emniyeti almakla görevlendirildiğini söyledi.

Tanıdık aramış!

Daha önceden de sürekli “belediyelerin çöp araçları, ambulanslarla kışla ve nizamiyelere saldırı yapılacağı” konusunda ihbarlar geldiğini ileri süren Uyar, bu nedenle darbe girişiminin aklına gelmediğini iddia etti. Gece yarısı tankların geldiğini belirten Uyar, “Bir şeylerin ters gittiğini anladım. Tam teçhizatlı askerler gördüm, gün ağırana kadar bekledim. Tanıdık simaları görmek için etrafta dolaştım. Sabit bir yerde beklemeyerek, hem hedef olmaktan hem de cebren bir şeyin içinde olmaktan kaçındım” şeklinde savunma yaptı.

Haberin Devamı

Sanık Mutlu Burak Uyar, güney nizamiyenin güvenliğini sağladığı iddiasının gerçek dışı olduğunu öne sürerek, “Fotoğraflardan sadece birinde teçhizatlı askerlerle yan yana olduğum belirtiliyor. Ben olduğum iddia edilen bir şahıs var. O gece ÖKK personeliyle hareket etmedim. Muhabere merkezine giderek, olay olduktan 8-10 saat sonra arkadaşlardan ölen, kalan var mı diye baktım sadece” diye konuştu.

Beni bağladılar demişti

Eski ifadesinde, darbecilerin kendisini bağladığı, alıkonulduğu şeklinde ifade verdiği hatırlatılan sanık Uyar, korktuğu için mağdur olduğunu ve derdest edildiğini söylediğini ileri sürdü. Karargahtaki güvenlik kameralarına yansıyan çok sayıda fotoğrafta silahlı askerlerle yan yana görüldüğü belirtilen sanık eski binbaşı Uyar, “Görüntülerdekilerden çoğu ben değilim, birkaç bana benzeyen var” iddiasında bulundu. Binbaşı Aziz Onur ifadesinde, “Mutlu Burak Uyar, çelik yelek giymiş, kompozit başlık takmış, elinde de silah vardı. ‘Hayırdır’ dedim, ‘Duruma uydum’ dedi. Ben bu arkadaşın FETÖ içinde olduğunu değerlendiriyorum” demişti.

Haberin Devamı

Öldürülen ilk darbeciydi

Darbe girişimi sırasında öldürülen ilk cuntacının, o dönem Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral Yaşar Güler’i derdest ederek Akıncı Üssü’ne götürmek isterken Genelkurmay Başkanlığı nizamiyesinde vurulan Güler’in emir subayı Mehmet Akkurt olduğu belirlenmişti. Dünkü duruşmada sanık Uyar, Akkurt’un öldüğü olayı şöyle anlattı: Birden silah sesleri geldi. Tolga Kılıçarslan (Güler’in götürülmesini engellemeye çalışmıştı) yere düştü. Adeta şok olmuştum. Ateş eden kişinin Mehmet Akkurt olduğunu sonradan öğrendim. Akkurt’un, Yaşar Güler’i kurtarmaya çalışırken vurulduğu söyleniyordu. Çatışma sırasında aracın içinde Yaşar Güler’in olduğunu iddianameyi okuyunca öğrendim.