Gazete Vatan Logo

KKTC, Euro'yu çalışıyor

Kıbrıs’taki müzakereler olumlu sonuçlanırsa KKTC, AB’ye uyum çerçevesinde Türk Lirası’ndan euroya geçecek. Euroya geçişin detayları Türkiye ile de istişare edilecek.

KKTC, Euro'yu çalışıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Türk Lirası’ndan çıkarak euroya geçişi için teknik çalışma başlatıldı. Kıbrıs’ta Türk ve Rum kesiminin müzakereleri sürerken, varılacak bir çözüme hazırlık için Avrupa Birliği uzmanları KKTC’ye gelerek Kıbrıslı Türk yetkililerle mesaiye başlayacak. KKTC’deki euroya geçiş çalışmalarıyla eşzamanlı olarak Avrupa’yla gümrük birliği süreci de yürüyecek. Bu çerçevede KKTC gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor.

Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılırsa, Rum Kesimi’nin, Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle ortak para birimi, Gümrük Birliği gibi ekonomik konular başta olmak üzere iki taraf arasındaki birçok konuda AB’ye uyum gerekiyor. NTV’nin haberine göre KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hazırlıkların çözüme yönelik olduğunu belirtti. Akıncı, anlaşmanın referandumda onaylanmasının ardından KKTC’nin 1 yıllık euroya geçiş sürecinin başlayacağını, bu sürede TL’nin yürürlükte olacağını bildirdi.