Gazete Vatan Logo

KKTC’de ‘Besleme’ krizi!

Erdoğan'ın sözleri KKTC'den farklı tepkiler geldi

KKTC’de 28 Ocak’ta düzenlenen gösterileri, “Ülkemizden beslenenlerin bu yola girmesi manidardır” diyen Başbakan Erdoğan’a iktidar sahip çıktı, muhalefet ve sendikalar ise sert tepki gösterdi...


BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’de 28 Ocak’ta yapılan AKP karşıtı eylemlere ilişkin yaptığı “Ülkemizden beslenenlerin bu yola girmesi manidardır. Biz destekliyoruz. Bunun karşılığı olması gerekmiyor mu? Yönetimin duyarsızlığı var” açıklaması adayı karıştırdı. KKTC’de iktidar ve muhalefet partileri ile sendikalar bu sözlere büyük tepki göstirdi:


‘Derin üzüntü duydu’

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, “Sayın Erdoğan’ın olaya ilişkin değerlendirmelerinin, duyduğu derin üzüntüden kaynaklandığı görülmektedir” dedi. Hiçbir girişimin, Kıbrıs Türk halkını, Anavatan Türkiye’sinden ayıramayacağına dikkat çeken Küçük, “KKTC olarak Anavatan Türkiye ve onun hükümetleriyle aydınlık günlere yürüyüşlerini el ele ve kararlılıkla sürdüreceklerini” dile getirdi. Küçük, “Tarihimiz boyunca her türlü maddi ve manevi desteği esirgemeyen Türkiye’miz için 28 Ocak tarihinde gerçekleştirilen eylemde söylenenleri, açılan pankartları, Güney Kıbrıs’tan davet edilenler huzurunda atılan sloganları tüm Kıbrıs Türküne mal etmemekle birlikte, kabul etmek mümkün değildir. Türkiye’miz bunu hak etmemiştir. Kıbrıs Türkü, Toplum Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün bu sözlerini hiç unutmamıştır ve unutmayacaktır: Kendimize inanarak, Anavatan Türkiye’ye güvenerek haklı mücadelemiz mutlu sona ulaşacaktır” dedi.

CTP: Sözler çok ağır

KKTC’de ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi ise Erdoğan’ın tepkisini, “çok ağır, kabul edilmez ve üzücü” buldu. CTP’den yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan’ın sözlerinin yanlış bilgi ve tahriklerden kaynaklandığına dikkat çekilerek, “Sayın Erdoğan bilmelidir ki, onun stratejik olarak bulunmak istediği yer, bizim yurdumuzdur ve önce bizim var olmamız gerekmektedir. Kıbrıslı Türklerin olmadığı bir Kıbrıs’ta Türkiye’nin uluslararası değerlerde bulunma olanağı yoktur. Erdoğan’ın kabul etmesi gereken husus da, hükümetinin, Ulusal Birlik Partisi hükümeti marifetiyle uygulatmaya çalıştığı mali önlemler paketi, Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türkleri tüketecektir. Ondan sonra Türkiye’nin ilgisi için uluslararasına kendini haklı gösterecek hiç bir nedeni de kalmayacak” denildi.

‘10 bin TL maaş yok!’

Kıbrıslı sendikalar ise Erdoğan’ın “En düşük memur maaşı 10 bin TL” sözüne tepki gösterdi. En düşük memur maaşının 10 bin değil, bin 540 TL olduğuna dikkat çeken sendikalar, “Olmadı Sayın Erdoğan! Tarih boyunca yokluk, acı ve çile çekmiş bir toplum olan bizlere bu yaptığınız hakaretleri kabul etmiyoruz. Yanlış bilgilerle bize saldırıyorsunuz. Geçen gün Başbakan Küçük’ün 8 bin lira maaş aldığını öğrendiğiniz halde memurların 10 bin lira aldığını nasıl söylersiniz” açıklaması yaptı. Erdoğan’ın “Bizim Kıbrıs’ta şehidimiz var” sözlerini de eleştiren sendikalar, “Sizin şehidiniz var da bizim yok mu?” dedi.

1.1 MİLYAR TL

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sadece 2010 yılında 1 milyar 96 milyon 87 bin 450 TL kaynak kahsis etti.

Haberin Devamı