Gazete Vatan Logo

Kızılay'dan Somali'ye dev destek

TÜRK Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Somali’nin başkenti Mogadişu’nun Abdulaziz Bölgesinde Türk Kızılayı tarafından yaptırılacak Türk Vakfı ve Endüstri Meslek Lisesi alanında incelemelerde bulundu. İnşaat mühendisi Semih Tunçer’den proje hakkında bilgi alan Akar, Kızılay’ın Mogadişu’dan unutulmaz eserler bırakarak ayrılacağını söyledi.

Akar, "6 bin 500 metrekare alanda yapılacak olan Türk Vakfı projesini Selçuklu ve Osmanlı mimarisine esas olarak projelendiriyoruz. Bunun içerisinde Türkiye’yi yansıtan görüntüler olacak. İçerisinde Türk hamamı, mescidi olacak. Türk Vakfı mimari olarak Osmanlı ve Selçuklu mimarisini yansıtacak. Türklere ait eserlerin sergilenebileceği müze olacak. Türklerin misafir edilebileceği misafirhane olacak" diye konuştu.

Sağlık Meslek Lisesi olarak planladıkları alana Endüstri Meslek Lisesi yapacaklarını ifade eden Akar, "Sağlık Bakanlığı aynı özelliklerde okul inşa edeceği için Endüstri Meslek Lisesi yapmayı uygun gördük. Teknik lise olarak inşa edeceğimiz binada makine elektrik ve bilgisayar eğitimi verilecek. 360 öğrencinin eğitim alacağı okulda 240 öğrenci için yatılı yurt olacak" dedi.

Akar, "Türk Kızılayı Mogadişu’da unutulmaz eserler bırakarak buradan ayrılacak. Hepsi hayra yönelik işlerdir. Hepsi buradaki insanların desteklenmesi açısından yapılan işlerdir. Türk milletinin yaptığı yardımın karşılığı olarak Türk Vakfı ve okullar bir anıt gibi yükselecektir. Toplam 13 bin 500 metrekare alan üzerinde inşa edilecek. Önümüzdeki günlerde hafriyat işlerine başlayacağız. Savaş sonrası bu duruma gelen alanları yeniden inşa edeceğiz" diye konuştu.

MOGADİŞU YENİDEN KURULACAK

Türkiye tarafından Mogadişu’da 70 dönüm üzerine Asfalt, Beton Santrali ve Şehir Mobilyaları Fabrikası kurulacak. Yatakhane ve yemekhanesininihalesi yapılan fabrika altı ay içerisinde tamamlanacak. Bir yıl sonra üretime geçecek. Tesiste Türk çalışanların yanı sıra yerel işçiler eğitilecek. Eğitim çalışmaları sonrası yapılaşmayı yerli halk gerçekleştirecek. Önümüzdeki günlerde Mogadişu’ya gelecek 77 ağır iş makinesi bölgenin alt yapısını tamamlayacak. Türk Kızılayının yanı sıra Mogadişu’da Türkiye İşbirliği Kalkınma ajansı (TİKA) ve Kimse Yok mu Derneği hastane, İHHDerneği kolej, Yardım Eli Derneği çocuk hastanesi ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslek Lisesi inşa edecek.

Haberin Devamı