Gazete Vatan Logo

Kızıl Ordu’nun sesi Karadeniz’e gömüldü

Kızıl Ordu’yu askerlere moral için Suriye’ye taşıyan Rus Savunma Bakanlığı’na ait TU-154 uçağı, kalkışından 7 dakika sonra 92 kişiyle Karadeniz sularına gömüldü. Koro üyesi müzisyen, balerin ve resmi heyeti taşıyan uçaktan sağ kurtulan olmadı.

Kızıl Ordu’nun sesi Karadeniz’e gömüldü

Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunan Soçi kentinden Suriye’nin Lazkiye şehrine giden Rusya Savunma Bakanlığı’na ait TU-154 tipi uçak Karadeniz’e düştü. 8’i mürettebat, 92 kişinin yer aldığı uçağın enkazı Soçi sahiline bir buçuk kilometre uzaklıktaki alanda 50 ila 100 metre arasındaki derinlikte bulundu. Başkent Moskova’dan havalanan uçağın Soçi’de yakıt ikmali yaptıktan sonra Suriye’ye gitmesi planlanıyordu.

Radardan kayboldu

Açıklanan listeye göre uçakta Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkilisi vardı. Kızıl Ordu Korosu Rusya’nın Suriye’deki Himeymim Üssü’nde görevli askerler için düzenlenecek yeni yıl partisinde bir konser verecekti. Rusya Savunma Bakanlığı, TU-154 tipi uçağın Soçi’den havalandıktan 2 dakika sonra Adler kenti yakınlarında radardan kaybolduğunu duyurdu. Uçağın kalkıştan 7 dakika sonra Soçi kıyılarına düştü.

Binlerce kişi arıyor

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Karadeniz’de düşen Tu-154 tipi uçakta bulunan 92 kişiden kurtulan olmadığını duyurdu. Moskova’da gazetecilere açıklama yapan Konaşenkov, uçağın saat 05.25’te Soçi’deki Adler Havalimanı’ndan havalandıktan sonra 05.27’de radardan kaybolduğunu söyledi. Arama kurtarma çalışmalarına 27 gemi, 37 dalgıç, 4 helikopter, insansız hava araçları ve derin su araştırma araçlarının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Karadeniz Filosu’na bağlı gemilerin ve yüzlerce dalgıcın da çalışmalara destek için bölgeye gönderildiğini kaydetti. Rusya Sağlık Bakanlığı ise olayda hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti için ölenlerin yakınlarından DNA örnekleri alınacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Yas ilan edildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz’de yaşanan uçak kazası nedeniyle 26 Aralık’ta yas ilan edildiğini açıkladı. Düşen uçakla ilgili araştırma komisyonu kurulması talimatı veren Rus lider, kazanın nedenlerinin titizlikle soruşturulacağını ve hayatını kaybedenlerin ailelerine yardım sunulması için her şeyin yapılacağını vurguladı. Putin’den soruşturma ekibi kurulması için talimat alan Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev “Bu ağır kaybı kabullenmek mümkün değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

10 kişinin cesedine ulaşıldı

Rusya Savunma Bakanlığı, kaza bölgesinde bulunan ceset sayısının 10’a yükseldiğini duyurdu. Arama kurtarma çalışmalarının aralıksız olarak yürütüleceği ifade edildi. Rusya Savunma Bakanlığı, arama kurtarma çalışmalarına 3 binden fazla uzmanın katıldığını açıkladı. Bakanlık, 27 geminin yer aldığı çalışmalar için 100 dalgıcın daha bölgeye gönderildiğini de ekledi.

Rusya hedefte mi?

Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Petry Polshikov ve son olarak NATO Genel Denetçisi Yves Chandelon’un ölümünün ardından Rusya Savunma Bakanlığı’na ait bir uçağın da düşmesi akıllara ‘Rusya’ya karşı gizli bir operasyon mu yürütülüyor?’ sorusunu getirdi. Yerel basın, Rusya’nın ‘terör örgütlerinin hedefi haline gelmiş olabileceğini’ belirterek, önümüzdeki günlerde benzer saldırıların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Patlama iddiası

Rus yetkililer, düşen uçağın Savunma Bakanlığı’na ait olması nedeniyle terör saldırısının ihtimal dışı olduğunu söylese de ‘Life.ru’ sitesine konuşan görgü tanıkları uçağın terör saldırısı sonucu düşmüş olabileceğini öne sürdü. İddiaya göre bölgedeki dinlenme tesisinde konaklayan ziyaretçiler, bir patlama sesi duyduklarını söyledi.

1983’de üretildi

Karadeniz’e düşen Tupolev-154 uçağı 1983 yılında üretildi. Uçağın son tamiratı Aralık 2014’te, son bakımı ise bu yılın Eylül ayında yapıldı. Uçağın toplam uçuş süresinin yaklaşık 7 bin saat olduğu ifade ediliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Tu-154 uçağının deneyimli ve birinci sınıf pilotlardan Roman Volkov tarafından kullanıldığını açıkladı. Bakanlık, Volkov’un 3 bin saatten fazla uçuş deneyimine sahip olduğunu duyurdu.

‘Barış için uçuyorlardı’

Kızıl Ordu korosunun Suriye’deki Rus askerlerine Noel için moral verme amacıyla gidiyor olması kazayla ilgili sabotaj iddialarını da gündeme getirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Başbakan Medvedev’e soruşturulma komisyonuna başkanlık etme talimatı verdi. Medvedev “Bu kişiler barışçıl bir misyon için uçuyordu” dedi.

Haberin Devamı

Hayatını yeni doğan oğlu kurtardı

Kızıl Ordu Korosu’nun ünlü solistlerinden Vadim Ananyev, kaderin cilvesi denecek bir olayla ölümden son anda kurtuldu. Sanatçı, “Ben de arkadaşlarımla Suriye’ye gidecektim. Ama kısa süre önce oğlum oldu. Ailemizim üçüncü çocğu dünyaya geldi. Bu yüzden Moskova’da kaldım. Çok büyük şoktayım. Arkadaşlarımı kaybettim.” dedi.

4 yaşından beri müzik yapıyordu

Kızıl Ordu Korusu Şefi Valery Halilov (64) da uçakta hayatını kaybedenler arasında yer aldı. Mayıs ayında orkestranın başına getirilen Özbek kökenli şef, 4 yaşından beri müzikle uğraşıyordu.

88 yıllık gelenek...

DÜNYANIN en büyük ordu korosu olan ve 1928 yıljında özellikle savaş koşullarında askerlere ve SSCB halklarına moral vermek amacıyla gösterilerine başlayan Kızıl Ordu Korosu, değişik birliklerden gelen, farklı rütbelerde subay ve askerlerin görev aldığı solistler, koro elemanları, orkestra ve dans gruplarından oluşuyor. Repertuarında 2 binden fazla eser bulunan Koro, Rus halk şarkılarından opera aryalarına, pop müzik şarkılarından rock parçalarına kadar geniş bir yelpazede eserler seslendiriyor. Kızıl Ordu Korosu, Türkiye programlarında İstiklal Marşı, 10. Yıl Marşı gibi bize özgü marşların yanı sıra, Barış Manço şarkıları ve Tarkan’ın Şımarık şarkısı performanslarıyla da Türkiye’de oldukça eviliyordu.

Kremlin’de mehter marşı

1928 yılında kurulan Kızıl Ordu Korosu, Türkiye dahil pek çok ülkede verdiği konserlerle tanınıyordu. Kızıl Ordu Korosu, Türkiye programında söylediği Türkçe parçalarla da büyük beğeni topluyordu. İstiklal Marşı’nı da seslendiren Koro, Tarkan ve Barış Manço’dan şarkılar söylemişti. Ünlü koro en son 2015’te İstanbul’a gelmişti.

Mehter Takımı 2008’de Moskova’ya yaptığı ziyarette aynı koroyla birlikte Mehter Marşı’nı, Hekimoğlu türküsünü birlikte çalmıştı.

Balerin Ralina ve nişanlısı da öldü

Trajik kazada yaşamını kaybedenler arasında Rus Kızıl Ordu Korosu’na mensup 22 yaşındaki Ralina Gilmanova ve nişanlısı Mikhail de bulunuyor. Geçen yıl nişanlanan çift, evlilik planları yapıyordu.

Uçakta Rusya Savunma Bakanlığı Kültür Dairesi Başkanı Anton Gubankov da bulunuyordu.

‘Doktor Liza’ da uçaktaydı

Korkunç kazada ölen 92 kişi arasında ‘Doktor Liza’ adıyla bilinen, Ukrayna ve Suriye’de sivillere yönelik yardımlarıyla tanınan doktor Elizaveta Glinka da vardı. Putin’in kısa süre önce çalışmalarından ötürü madalya verdiği Glinka, Lazkiye’ye giden ilaçlara refakat ediyordu.

‘Suriye’deki çalışmalar bundan etkilenmeyecek’

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Karadeniz’de meydana gelen Tu-154 kazasının Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’nin Suriye’deki faaliyetlerini etkilemeyeceğini belirtti. “Bu trajediden gereken tüm dersler alınacak. Ancak bu trajedi, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’nin Suriye’deki faaliyetlerini hiçbir şekilde etkilemeyecek” diyen Klintseviç, çalışmaların olağan tempoyla devam edeceğini vurguladı. Klintseviç, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı temennilerini de iletti.

Erdoğan’dan baş sağlığı

Uçak kazasından sonra Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rus lider Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suriye barış görüşmeleri konusunu ayrıntılı şekilde ele aldı. Görüşmeye Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de katıldı. Görüşmede Erdoğan düşen Tu-154 uçağı nedeniyle Rusya’ya başsağlığı dileklerini iletti. Başbakan Binali Yıldırım da, Rus Başbakan Medvedev’e gönderdiği mesajla taziye dileklerini iletti.