Gazete Vatan Logo

Kitap yasağı bitiyor!

Yasaklı yayınlara özgürlükte son gün 5 Ocak

”3. Yargı Paketi”ndeki düzenleme doğrultusunda, 31 Aralık 2011’e kadar Ankara mahkemeleri veya Bakanlar Kurulu’nun toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı verdiği 453 kitapla 645 gazete, kitap, dergi, broşür ve pankart, 5 Ocak’a kadar ”yasakların devamı niteliğinde bir karar alınmaması” durumunda özgür kalacak.

”3. Yargı Paketi” olarak adlandırılan ve 5 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren kanunun 78. maddesiyle Basın Kanunu’na eklenen geçici madde kapsamında, 31 Aralık 2011’e kadar mahkemeler, yetkili mülki idari amirlikleri ve diğer makamlarca basılı yayınlarla ilgili verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararlarının, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda kendiliğinden hükümsüz hale gelmesini öngörüyordu.

Listedeki bazı yasaklı kitaplar şöyleydi:

”CHP ve Ecevit’i Tanıyalım, Devlet ve İhtilal (V.I.Lenin), Kürt Aydını Üzerine Düşünceler (İsmail Beşikçi), Komünist Manifesto, Kurtuluş Savaşı Destanı (Nazım Hikmet), Vur Emri (Abdurrahim Karakoç), Nazım Hikmet’in Bütün Eserleri, Azizname (Aziz Nesin).”

Haberin Devamı