Gazete Vatan Logo

Kitabın reklamı için Kanuni’ye salak demiş

Prof. Dr. Celal Şengör’ün, ‘Kanuni salağın tekiydi’ açıklamasının planlı yapıldığı iddia edildi. Tarihçilerin tepki gösterdiği açıklamanın kitap tanıtımının reklamı için yapıldığı öne sürüldü.

Kitabın reklamı için  Kanuni’ye salak demiş

Sivri açıklamalarıyla dikkati çeken deprem uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör, geçtiğimiz günlerde, Büyük İskender’in emrindeki Makedonyalı komutan Ptolemaios tarafından yapılan ve dönemin bilinen coğrafyasını anlatan ilk atlasın yeniden onarılıp tıpkıbasımının dağıtımına katılmıştı. Prof. Dr. Şengör, tanıtımda “Piri Reis’in hayatındaki en büyük talihsizliği Kanuni Sultan Süleyman gibi bir salağın zamanında doğmuş olmasıdır” sözleri gündeme damgasını vurdu. Şengör’ün bu açıklamalarına tarihçiler büyük tepki gösterdi. Tanıtımın önüne geçen ‘salak’ ifadesine ise Fatih Altaylı’dan açıklama geldi. Altaylı köşe yazısında, Prof. Dr. Celal Şengör’ün kullandığı ifadelerin planlı olduğunu iddia etti. Altaylı, Prof. Dr. Şengör’ün, kitabın çok önemli olduğunu ve medyanın dikkatini çekip çekmeyeceğini sorduğunu söylerken, kendisinin ise ‘Sen abuk subuk bir laf etmezsen haber bile olmaz’ dediğini ifade etti. Prof. Dr. Şengör’ün Altaylı’nın iddiasına ne cevap vereceği merak konusu olurken sosyal medyada ise kitabın reklamı için Kanuni’ye ‘salak’ yakıştırması yapılmasına büyük tepki geldi.

Haberin Devamı

Fatih Sultan Mehmet’in çevirttiği, Topkapı Sarayı’nın nadide kitaplarından biri olan Klaudios Ptolemaios’un “Coğrafya El Kitabı”nın tıpkı basımının tanıtımı İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yapılmıştı. Toplantıya katılan İTÜ Öğretim Üyesi Celal Şengör, kitabı tanıtırken Kanuni ile ilgili tepki çeken sözleri sarf etmişti.