Gazete Vatan Logo

Kısmet var 'Falım'da

Falım ve First Duo sakızları 450 milyon dolar peşin artı borçları karşılığında devrediliyor YENİ

Cadbury Schweppes; Falım ve First Duo markalı sakızların üreticisi Intergum Gıda’yı 450 milyon dolar peşin artı borçları karşılığında devralacağını açıkladı. Şirketin borçları ile birlikte piyasa değeri 461.5 milyon dolara geldi. Falım’ın üreticisi Intergum, borsa değerlerine bakıldığında Fenerbahçe, Brisa, Vestel ve Alarko’dan daha değerli çıktı

Cadbury Schweppes’in Intergum’ı satın alması konusunda mutabakat sağlandı. Cadbury Schweppes’ten yapılan yazılı açıklamada, “Falım” ve “First” markalarının üreticisi Intergum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, Falım Sakız Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Dandy Sakız ve Şekerleme AŞ’nin (Intergum Grubu) hisselerinin, Cadbury Schweppes Grubu’nun, merkezleri Türkiye dışında bulunan iştirakleri tarafından 450 milyon dolar peşin ve üstlenilen borç karşılığında devralınmasına ilişkin olarak, Intergum Grubu şirketlerinin hissedarı olan Amram Ailesi ile Cadbury Schweppes arasında mutabakat sağlandığı bildirildi.

Açıklamada, Rekabet Kurulu’nun iznine tabi olan devralmanın 2007’nin üçüncü çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada, Cadbury Schweppes Grubu’nun, aynı zamanda Kent Gıda Maddeleri Sanayii ve Ticaret A.Ş’nin yüzde 95,36 oranında çoğunluk hissesine sahip olduğu da hatırlatıldı. VATAN’ın ulaştığı bilgilere göre şirketin borçları ile birlikte satın alma değeri 461.5 milyon dolara geldi. Şirket, bu piyasa değeri ile İMKB’de hisseleri işlem gören pek çok şirketten daha değerli çıktı. Halen borsada işlem gören 130’un üzerinde şirketin piyasa değeri 461.5 milyon doların altında bulunuyor.

Piyasa değeri Intergum’un altında kalan şirketlerin başında Tekstilbank geliyor. Tekstilbank’ın piyasa değeri 452 milyon doları biraz geçiyor. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün piyasa değeri ise 449 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Brisa 447, Alarko Holding ise 436 milyon dolar değerinden işlem görüyor.

Diş fırçalamayı sevmeyen Türkler, sakız pazarını 5 yılda yüzde 30 büyüttü

Türkiye’de sakız pazarı son 5 yılda yüzde 30 büyüdü ve satışlar 190 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de halen 60’ın üzerinde üretici 280 değişik markalı ürün pazarlıyor. Sakız pazarı son yıllarda özellikle sakızın dişler üzerindeki etkisi vurgulanınca büyüme gösterdi. Diş beyazlatan, kokuyu önleyen, kahve ve sigara lekelerini çıkardığı iddia edilen sakızlar herkesin dikkatini çekti. Bu özelliklerin öne çıkarılması, önceki yıllarda sakız kullanımı düşük olan erkekleri de iyi müşteri haline getirdi. Böylece Türkiye’de yılda 3 milyar 360 milyon adet sakız çiğnenmeye başladı. Sektörün 4 önemli oyuncusu var. Cadbury’nin anlaştığı Intergum, yüzde 46’yı bulan pazar payı ile sektörün lideri. Şirketin sadece Falım markasının pazar payı yüzde 30’u geçiyor. Vivident, Big Babol’u pazarlayan Perfetti Van Melle’nin pazar payı yüzde 15, Tipitip ve Minti markalarının sahibi Cadbury Kent’in yüzde 12, Chewydent’in Ülker’in yüzde 10’a yakın.

Haberin Devamı