Gazete Vatan Logo

Kışlıklar elde kaldı indirim erken başladı

Stok hazırlığını geçtiğimiz yıl yaşanan sert kışa göre yapan giyim firmaları, beklenen soğuk havaların bir türlü gelmemesi üzerine Mart-Nisan aylarında yapacakları yüzde 80’e varan indirimleri erkene çekti. Yazlık ürünler de aylar öncesinden raflardaki yerini aldı

Kışlıklar elde kaldı indirim erken başladı

Geçtiğimiz yıl sert geçen kış aylarının ardından bu yıla hazırlıklarını aylar öncesinden yapan hazır giyim perakendecileri umduğunu bulamadı. Sıcaklıkların adeta bahar havasında olması alışveriş tercihlerini ciddi oranda etkiledi. Mont ve bot gibi kışlık ürünlerde beklenen satışlar olmadı. Elindeki stokları bir an önce eritmek isteyen firmalar, Mart-Nisan aylarında yapacakları yüzde 70-80’e varan indirimleri Şubat ayına çekti. Bazı ürünler direk yüzde 20-30 indirimlerle raflara konuldu. Yazlık ürünler de erkenden mağazalarda kendine yer buldu.

Outlet sistemi gelişti

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hadi Karasu, “Yine de Türk perakendecisi yüzde 100 ters köşe olmaz” yorumunda bulundu. Kaban, ayakkabı ve mont gibi kışlık ürünlerde elde kalan kıyafetlerin olduğunu, fakat durumun bahsedildiği kadar dramatik olmadığını anlatan Karasu, uluslararası standartlarda üretim yapan giyim markaları normal üretimin 1 veya 2 birim fazlası bu ürünlerden üretmiştir. Onları da ülkemizde gelişen outlet mağazalarında ya da indirimleri erkene çekerek eritiyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Giyim trendlerinin değiştiğini de söyleyen Karasu, hava nasıl olursa olsun raflarda hem baharlık hem de kışlık kıyafetlerin yer alabildiğini söyledi.

Rafların yarısı yazlık ürün oldu

Geçtiğimiz yıllara kıyasla 2018 yazına hızlı bir giriş yaptıklarını anlatan Koton Satış Genel Müdür Yardımcısı Ali İleri, “Şubat ayı ortasında başladığımız ‘İş’te Moda’ kampanyasıyla yaz sezonu ürünleri öne çıkarak mağazalarda baskın hale geldi. Bu hafta sonu itibarıyla Koton mağazalarındaki stokun yarısı yaz sezonu olacak. Bunu tüketicimizin gereksinimlerini ön planda tutarak yapıyoruz. Hem soğuk bölge mağazalarımızda gerekli kış ürünlerini daha uzun bir süre bulundurmaya devam edecek hem de tüm mağazalarda tüketicimizi yaz trendleriyle buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

İndirim düzenlemesi şart

Perakendede indirim konusunda düzenlemenin şart olduğunu belirten Hadi Karasu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’da indirim tarihleri ve oranları çok önceden belirleniyor. Böylece haksız rekabetin önüne geçiliyor. Türkiye’de karşılaştığımız gibi en başta yüksek fiyatlar konulup sonra indirim adı altında normal fiyata indirilme de yaşanmıyor.”

Haberin Devamı

Hacimli ve fiyatı yüksek ürünler talep görmedi

Mevsimlerdeki kaymanın direkt olarak hazır giyim sektörüne yansıdığını ifade eden Ali İleri, bu yıl her ay bir sonraki ayın nasıl olacağını beklediklerini söyledi. Kış soğuklarının Ocak sonunda geldiğini belirten İleri, “Bu da tüketicileri, kalın kıyafetlerden çok geçiş dönemine uygun kalınlıktaki ürünlere itti. Hacimli, satış fiyatı yüksek ürünlerimiz önceki yıllara oranla talep görmedi. Çözüm olarak da hem kalın ürünlerimizin ağırlığını Doğu bölgesindeki mağazalarımıza gönderdik hem de indirim dönemimizi geçen yılların öncesine çektik. Özellikle sezon trendlerini yansıtan ürünlerimizin indirim oranını daha yüksek tuttuk” dedi. Ürünleri gelecek yıl için saklamayı tercih etmediklerinin altını çizen İleri, “Tasarımları, gelecek sezona bekletmemiz bizim için mümkün değil. Mevsimsel değişimlerin bu kadar keskin olduğu sezonları çok sık yaşamıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı