Gazete Vatan Logo

Kıskandıran bütçe

Merkezi yönetim bütçesi Ocak’tan sonra Şubat’ta da fazla verdi. 2 aylık bütçe fazlası 6.6 milyar lira olurken, faiz dışı 16.4 milyar liraya ulaştı. Ekonomistler “Bütçe performansı Avrupa ülkelerinden çok daha iyi” değerlendirmesini yaptı.

Kıskandıran bütçe

Merkezi yönetim bütçesi 2016 yılına iyi başladı, geçen yılın üzerinde performans gösterdi. Şubat 2015’te 2.4 milyar lira açık veren bütçe, Şubat 2016’da 2.4 milyar lira fazla vermeyi başardı. İlk 2 ayda bütçe 6.6 milyar lira fazla vermiş oldu. Geçen yılın Ocak-Şubat döneminde bu rakam 1.4 milyar liraydı.

Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, Şubat’ta bütçe giderleri 42.3 milyar lira, bütçe gelirleri 44.7 milyar lira, faiz dışı fazla 6.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Şubat 2015’te faiz dışı fazla 4.5 milyar lirada kalmıştı.

Vergi geliri % 12 arttı

Yılın ilk 2 ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.9 artarak 91.4 milyar lira oldu. Bütçe giderleri yüzde 7.6 artışla 84.8 milyar liraya çıktı. 2 aylık dönemde faiz giderleri yüzde 18.2 azalarak 9.74 milyar liraya indi. Faiz dışı fazla 16.4 milyar lira oldu. Ocak-Şubat döneminde vergi gelirleri yüzde 12.3 yükselerek 78 milyar lira olarak gerçekleşirken, faiz hariç bütçe giderleri yüzde 12.2 artarak 75.1 milyar liraya ulaştı.

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerini sollayacak

Bütçe verilerini değerlendiren Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, “Bütçe dengesi geçen yıla göre daha iyi görünüyor. Vergi gelirlerinde ve vergi dışı gelirlerde ciddi artış var. Giderlerde bu ay faiz harcamaları düşük. Faiz dışı harcamalarda kontrollü bir artış var. Biraz sosyal güvenlik tarafında artış yüksek, burada seçim vaatlerinin sonucu görülüyor” dedi. Besimoğlu, şunları kaydetti:

“Bütçe açığının GSYH’ye oran olarak bu yılı yüzde 1.3 ile tamamlayacağı öngörülüyor. Biz oranın yüzde 2’nin altında kalacağını düşünüyoruz ki bu rakam birçok Avrupa ülkesinden çok daha iyi bir bütçe anlamına geliyor.”

Güçlü mali disiplin ekonominin çıpası

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, “Bu sonuçlar, küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen geçici bütçenin uygulandığı bu dönemde dahi hükümetimizin mali disiplini kararlılıkla sürdürdüğünün göstergesidir. Önümüzdeki dönemlerde de sürdüreceğimiz mali disiplin, ekonomimizin istikrarı için en önemli çıpalardan biri olmaya devam edecektir” değerlendirmesini yaptı. Bütçe açığının GSYH’ye oranı 2015’i yüzde 1.2 ile tamamlarken, bu yıl içinde OVP’de açık/GSYH oranının yüzde 1.3 olacağı öngörülüyor. OVP’de bütçe açığı bu yıl 29.7 milyar TL olarak tahmin ediliyor.

Haberin Devamı