Gazete Vatan Logo

Kısırlık tedavisinde rahim filmi hayat kurtarır

Çocuk sahibi olmak için her yolu deneyen birçok kadını hsg (rahim filmi) bazen kurtarıyor. Bu bir tedavi yöntemi elbette değil. Ancak çok önemli bir tetkik olarak karşımıza çıkıyor. Halk arasında her ne kadar çok ağrılı bir yöntem olduğu söylense de ağrı kişiden kişiye göre değişilebilir. Üstelik bir de ucunda dünyanın en güzel şeyine kavuşacağınızı bilirseniz bu ağrı söz konusu bile olmaz….

Kısırlık tedavisinde rahim filmi hayat kurtarır

Rahim filmi sonrasında birçok kadın kendiliğinden de hamile kalabiliyor, ya da rahime bağlı olan bir çok sorun ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr.Selen Seker Ecemiş, rahim filmi konusunda bilinmeyenleri anlattı.

“Rahim Filmi Çok Önemli Bir Tetkiktir”

“Kısırlık nedeniyle başvuran hastalarda kadın faktörünü anlamak için kullandığımız en önemli tetkiklerden birisi rahim filmidir” diyen Opr.Dr.Selen Sakar Ecemiş, “Rahim filmi adından anlaşılacağı üzere rahimle ilgili patolojileri bize gösteren tetkiktir. Rahimin şeklini tüpleri ve tüplerin rahimle olan bağlantısını net bir şekilde gördüğümüz filmdir. Rahim filmi genelde adet bitimi rahim duvarı inceyken yapılması gereken bir tetkiktir. Radyokonstrat bir madde verilerek vajinal yoldan rahimi ve tüplerin görülmesi amaçlanır . X-ray kullanılarak yapılan bir tetkik olduğu için rahim filmi çektiğimiz ay tedavi başlatamayız. Bu nedenle rahim filmi tedavi öncesi bir hazırlık olarak yorumlanmalıdır. Rahim filminin bize gösterdiği bulgular tüp bebek tedavisi için oldukça önemlidir. Tüplerde herhangi bir genişleme tüplerdeki bir tıkanıklık veya rahim içerisinde gelişen miyom gibi iyi huylu kitleler görülmekter. Septum gibi gebeliği engelleyebilecek perdeler veya rahimin doğumsal anomalileri rahim filminden net bir şekilde gözlenebilir. Ve bu tip anomalilere tedavi öncesi tedavi ameliyat gibi girişimlerle hasta tüp bebek tedavisine hazırlanabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Tüp Bebek Tedavisine Başlamadan Önce İstiyoruz”

Tüp bebek tedavisine gelen hastaları dinledikten sonra, onlardan rahim filmi istediklerini söyleyen Dr.Selen Sakar Ecemiş, “Rahim tüp filmi tüp bebek tedavisine başlamadan önce hastalardan çoğunlukla istediğimiz bir tetkiktir. Tüp bebek tedavisinde tüplere ihtiyaç olamamakla beraber kişinin tüplerinde daha önceden gelişen hastalıklar tüplerin içinde sıvı biriken durumlar tüp bebek başarısını kötü yönde etkilemektedir. Bunları önceden görmemiz tedavi ve beraberinde tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttıracak en önemli faktörlerden biridir” dedi.

Haberin Devamı

“Etkili Bir Yöntemdir”

Halk arasında ağrılı bir yöntem olduğu söylensede, bu ağrının kişiden kişe göre değiştiğini de ifade eden Opr.Dr.Selen Sakar Ecemiş, sözlerini şöyle sürdürü: “HSG rahim filmi; tekrarlayan düşük, infertilite yani kısırlık ve kapalı kanal gibi rahim ve fallop tüplerine dair hemen hemen tüm sağlık problemlerinin kolayca saptanmasında kullanılan etkili bir yöntemdir. Rahim filmi nedir, sorusuna verilebilecek en net cevap budur. Aynı zamanda rahim filmi sonrası hamile kalanlara da sıklıkla rastlanır. Bir tedavi yöntemi olmamasına rağmen bazı kadınların HSG çekimi sonrası gebe kaldığı bilinmektedir. Bunun nedeninin, rahim filmi çekimi esnasında verilen kontrast maddenin bir tür kimyasal etki oluşturarak fallop tüplerine ulaşımı kolaylaştırması ve rahim içi mukozayı uyararak embriyonun tutunmasına katkı sağlaması olduğu düşünülmektedir. “