Gazete Vatan Logo

Kış lastiği zamanı

Ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık’ta başlıyor. Kullanmayanlara 571 TL ceza kesilecek. Kış lastiği takma uygulaması, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık Salı günü başlıyor.

Kış lastiği zamanı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012’de yürürlüğe giren ‘Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik’e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 571 lira ceza uygulanacak.

Yönetmelikteki kış lastiği takma zorunluluğu, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, Bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek.

7 dereceye dikkat edin

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, güvenli sürüş için binek araç sürücülerini de kış lastiği kullanımı konusunda hassasiyet göstermeye çağırdı. Ünsal; şunları kaydetti:

“Kış lastiği kullanımına sadece ticari araç değil tüm sürücülerin özen göstermesi gerekir. Kış lastiği özel sırt karışımı ve tasarımı etkisiyle kış koşullarında daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar. Kış lastiği kış koşullarında trafikteki tüm araçların güvenle işinize, evinize gitmenizi sağlar. Kış lastiğinin trafiğe çıkan tüm sürücüler tarafından yaygın kullanımı; kış aylarında tehlikeli ve çekilmeyecek hale gelen trafik çilesini de büyük ölçüde azaltacak ve trafiğin daha güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlayacak.” Ünsal; kış lastiğinin +7 derece santigrat altındaki hava koşullarına uygun olarak tasarlandığını belirterek, “Uygulamanın başlamasına 1 ay kaldı, sürücüler bu süre içinde kış lastiği hazırlıklarını tamamlamalılar. Lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biri” dedi.

Haberin Devamı

Lastikleri değiştirmek için kar yağmasını beklemeyin

- Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.

Haberin Devamı

- Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı var. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.

- Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.

- İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde emniyeti artırır.

- +7 derece santigrattan daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır.

- Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için tavsiye edilmiyor.

Satın alırken neye dikkat etmeli?

KIŞ lastiği satın alırken tüketicilerin birçok teknik özelliğe dikkat etmesi gerekiyor. Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekiyor. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırt edebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek şart. M&S (Çamur ve Kar), M+S ve Snowflake veya Snowflake sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa kış lastiğidir.

Haberin Devamı

Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalı. Tekrar araca takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan, asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmeli.