Gazete Vatan Logo

Kış Gündönümüne özel Google'dan sürpriz doodle! 21 Aralık kış gündönümü nedir?

Dünyaca ünlü arama motoru Google 21 Aralık Kış gündönümünü özel bir doodle ile sayfasına taşıdı. Peki 21 Aralık kış gündönümü nedir? Özel gün ve isimleri sayfasına taşıya google sürpriz bir doodle ile kış gündönümünü sayfasına taşıdı. 21 Aralık itibariyle Kuzey Yarımkürede gündüzler uzamaya başlarken Güney yarımkürede kısalmaya başlıyor.

Kış Gündönümüne özel Google'dan sürpriz doodle! 21 Aralık kış gündönümü nedir?

21 Aralık kış gündüönümü dünyaca ünlü arama motoru Google tarafından hazırlanan sürpriz bir doodle ile Google ana sayfasına taşındı. Peki 21 Aralık kış gündönümü nedir?

Dünyaca ünlü arama motoru Google 21 Aralık Kış gündönümüne özel hazırladığı doodle ile kullanıcıların karşısına çıktı. 21 Aralık tarihinde Kuzey Yarımkürede en uzun gece yaşanırken Güney Yarımkürede en uzun gün yaşanacak. Bu tarihten itibaren Kuzey yarımkürede gündüzler uzmaya başlarken Güney yarımkürede kısalmaya başlayacak.

Gündönümü

Gündönümü veya gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Günlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır.

Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışıkları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler kısalmaya, güney yarıkürede uzamaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarıkürede en kısa gün, Kuzey yarıkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarıkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.

Haberin Devamı

Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarıkürede en uzun gün, Kuzey yarıkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarıkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.