Gazete Vatan Logo

Kırtasiyede ‘EN 71’ koduna bakılmalı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, velilere kırtasiye alışverişinde ‘EN 71 standardına uygundur’ ibaresine bakmaları konusunda uyarıda bulundu

Kırtasiyede  ‘EN 71’ koduna  bakılmalı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017-2018 eğitim ve öğretim dönemi öncesi okul alışverişi hakkında önemli açıklamalar yaptı. Okul kıyafetleri, ayakkabılar, kırtasiye malzemeleri ve çocukların kullanabileceği tüm ürünlere yönelik yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce toptancılarda ve perakendecilerde denetimlere başlandığını belirten Tüfenkci, denetimlerin devam edeceğini bildirdi.

Tüfenkci, şunları dile getirdi: “Bakanlık olarak, tüketicilerimizi koruma görevimizin ve proaktif çalışma tarzımızın bir gereği olarak kırtasiye ürünleriyle ilgili denetimler yapıyor, önlemler alıyoruz. Bu kapsamda okul kıyafetleri, azo boyar madde, nikel, kadmiyum, nonil fenoller, perflorooktan sülfonatlar, kalaylı organik bileşikler yönünden denetlenmektedir. Ayrıca, tekstil ürünlerinin etiketleri de tüketiciyi yanıltıcı bilgi içermesinin önlenmesi amacıyla kontrol edilmektedir. Bakanlık, çocukların sağlığına zarar verebilecek her türlü ürüne yönelik ‘güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans’ prensibi ile denetimlerini sürdürüyor.”

Haberin Devamı

Uyarılar okunmalı

Kırtasiye ürünlerinin, daha ürünler tüketicilere ulaşmadan ithalat aşamasında da denetlendiğini hatırlatan Tüfenkci, gerçekleştirilen risk analizleri sonucunda şartları sağlamayan ürünlerin Türkiye’ye girişine izin verilmediğini aktardı. Vatandaşları da alışveriş yaparken dikkat etmeleri gerekenler konusunda uyaran Tüfenkci, “Öncelikle ambalajlar üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde, ‘EN 71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Oyuncak şeklinde olan kırtasiye ürünlerinde ‘CE’ markasının bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli” dedi.