Gazete Vatan Logo

Kırmızıdan beyaza porsiyondan dürüme

Yeme içme sektöründeki işletmelere göre tüketicilerin yüzde 52’sinin alışkanlıkları değişti. Artık kırmızı et yerine beyaz et sipariş verilirken, porsiyon yerine dürüm gibi daha uygun fiyatlı seçenekler tercih ediliyor

Kırmızıdan beyaza porsiyondan dürüme

Metro Türkiye, Horeca sektörüne (Hotel/Restaurant/Cafe) ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Müşterilerin yüzde 52’sinin menü fiyatlarını artırdığını, yüzde 24’ünün kısa süre içerisinde artırabileceğini söylediğini belirten Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, şu bilgileri verdi: “Katılımcıların yüzde 75’i henüz menülerinde değişiklik yapmadığını söylerken, değişiklik yapan katılımcılar çoğunlukla kahvaltı menüsünü değiştirdiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 52’si de tüketici davranışlarında değişiklikler gözlemlediklerini söyledi. İşletmeler, kırmızı et siparişlerinden beyaz et siparişlerine bir geçiş olduğunu ayrıca müşterilerin porsiyon yerine dürüm gibi daha uygun fiyatlı seçenekler aradığını söyledi.”

İndirim hissedilecek

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın dışında kalmalarının mümkün olmadığını anlatan Metro Türkiye Satınalma Direktörü Deniz Alkaç da “Biz Perşembe gününden itibaren yüzde 50’ye varan indirim yapacaktık. Ancak yeni eylem planı ile indirim oranımızı daha da artıracağız. Henüz ayrıntıları belli olmamakla beraber özellikle enflasyona etkisi olan ürünlerde indirim yapacağız. Yapılan indirim gerçekten hissedilecek” dedi. Alkaç, ekonomik dalgalanmada marketlerin kendi markalarının daha çok değer kazandığını da ifade ederek 2 bin 219 adet kendi markalı ürünleri olduğunun bilgisini verdi. Ancak Türkiye genelinde market markalı ürünlerin yüzde 8-9 civarında olduğunu, Avrupa’da bu oranın yüzde 40’lara yakın olduğunu söyleyen Alkaç, “Türkiye bu konuda potansiyelinin çok altında” dedi. Coğrafi işaretli ürünlere de ciddi oranda ilgi olduğunu anlatan Alkaç, “Metro marketlerinin raflarındaki yerli ürün oranı yüzde 97” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞARETLİ ÜRÜNLERDEN 6 MİLYON EURO İHRACAT

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Restoran Haftası’nın temasının ‘Türk Mutfağı’ olduğunu belirten Boris Minialai, İstanbul ve Gaziantep’te 54 restoran, 108 lokasyonda tüketiciyle buluşacak olmaktan ve gastronomi partneri olarak destek vermekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Coğrafi İşaretli Ürün Projesi’yle Türkiye ekonomisine yerli ürünlerle sağlanan katkıdan bahseden Minialai, “Türkiye yerel ürünlerde büyük bir potansiyele sahip, tüm Avrupa’da toplam 3 bin 300 coğrafi işaretli ürün bulunurken sadece Türkiye’de 3 bin potansiyel ürün bulunması büyük bir zenginlik. Çalışmalarımız sonucunda bu ürünler ile Rusya, Ukrayna, Polonya, Sırbistan, Romanya, Hırvatistan, Moldovya, Bulgaristan, Almanya ve Avusturya’nın aralarında bulunduğu 10 ülkeye 6 milyon euro ihracat gerçekleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

MEYVE VE SEBZE GİBİ ETİMİZ DE KORUNMALI

Coğrafi İşaretli ürünlerin yalnızca meyve ve sebzeyle sınırlı kalmadığı, etin de bu proje kapsamında koruma altına alınması için çalışmalar yapıldığının altını çizen Boris Minialai, şunları kaydetti: “Popülasyonu günden güne azalan, yalnızca 6 bin tane kalan Kırklareli Kıvırcık Kuzu’nun marka olarak tescillenmesi ve neslinin korunması için İstanbul Üniversitesi ve Kırklareli yerel yönetimiyle iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu tescil ile ticari motivasyonu sağlayarak ve Türkiye’nin yerel değerlerini herkesle buluşturmayı amaçlıyoruz. Böylece, yetiştiriciler maddi kazanç sağlayacak göç etmeyecek ve üreterek değerimizi koruyacak.”

Haberin Devamı