Gazete Vatan Logo

Kırmızıda geçmenin cezası 235 TL oluyor

Ekim ayı enflasyonuna göre 2018’de vergi, harç ve cezalar yüzde 14.47 zamlanacak. 10 yıllık pasaport 656 liraya yükselirken, kırmızıda geçmenin cezası 235 liraya çıkıyor

Kırmızıda geçmenin cezası 235 TL oluyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarına göre, 2018’de çeşitli vergi, harç ve cezaların yüzde 14.47’lik yeniden değerleme oranında artırılması bekleniyor.

Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden TÜİK’in Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), Ekim sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 14.47 artış gösterdi. Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl yeniden değerleme oranını, TÜİK’in Yİ-ÜFE’sine göre açıklayan Maliye Bakanlığı’nın, 2018’de esas alınacak oranı da bu ay ilan etmesi bekleniyor. Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor. Kanunlarda, Bakanlar Kurulu’na da belirli limitlerde bu tutarlarda değişiklik yapma yetkisi tanınıyor. Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanmazsa, damga vergisi, çevre ve temizlik vergisi, harçlar, trafik ve vergi cezaları 1 Ocak 2018’den itibaren yüzde 14.47 artacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ve “torba tasarı”da öngörülen şekilde değişecek.

Haberin Devamı

Vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranında artırılması durumunda fatura, gider pusulası gibi belgelerin verilmemesinin ve alınmamasının cezası 240 liraya çıkacak. Harçların da aynı oranda zam görmesiyle 10 yıllık pasaport harcı yeni yılda 636 liraya çıkacak.

Yıl başından itibaren kırmızı ışıkta geçmenin 206 lira olan cezası 235.8 liraya yükselecek. Ayrıca alkollü araç kullananlar ilk yakalamada 1.002,8 lira, ikinci yakalamada 1.257 lira ödemek zorunda kalacak.