Gazete Vatan Logo

Kırmızı Hat ihlalinin cezası 50 kat arttı

Dış ticarette Kırmızı Hat’ta düşen firmalar, liman işletmecilerinin keyfi olarak uyguladığı ücretlendirmelerden şikayetçiydi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, her yıl 250 milyon TL’yi bulan kaybı önlemek için tavan fiyatlara uymayan limanların cezasını 50 kat arttırdı.

Kırmızı Hat ihlalinin cezası 50 kat arttı

Gümrük işlemlerindeki ekstra masraflardan ihracatçı da ithalatçı da şikayetçi. Farklı isimler adı altında onlarca belge ve işleme yapılan ödemeler milyonlarca lirayı buluyor. Dünya Bankası’nın araştırmasına göre gümrüklerde firmalara ülkemizden 4 kat daha zengin OECD ülkelerinden 6 kat fazla evrak bedeli yükleniyor.

102 TL’den 5 bin TL’ye

TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi ve PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, dış ticarette firmaların sırtına yüklenen ekstra masraflardan biri olan Kırmızı Hat sorununun çözümü için verilen mücadele sonucu cezanın 5 bin TL’ye yükseldiği ve böylece dış ticaret firmalarının yıllık 250 milyon liralık yükten kurtulduğunun müjdesini verdi.

Türkiye 2017 yılında

157 milyar dolarlık ihracata imza atarken aynı dönemde 234 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. İhracatta konteynerlerin ortalama yüzde 5’i, ithalatta yüzde 18’i Kırmızı Hat’a düşüyor. Kırmızı Hat, bu hatta düşen malların Gümrük idaresince daha detaylı kontrol edilmesi anlamına geliyor ki Gümrük idaresi de bu kontrol işlemi sırasındaki hizmetleri Liman işletmelerinden alıyor. Liman işletmeleri de bu zorunlu işlemler sırasında tahmil, tahliye, ardiye, saha içi taşıma ücretleri ve benzeri masraflar için firmalardan fahiş bedeller tahsis ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında yayımlanan Liman Hizmet Tarifesinin Belirlenmesi konulu 2014/29 Genelge, bu ilmeler için tavan fiyatı belirlemiş ve bunlara uyma zorunluluğu getirmişti. Ancak kurala uymama cezası 102 TL gibi komik bir rakam olunca Liman İşletmeleri kurala uymayıp şikayet gelirse cezayı ödeyip kurtuluyordu.

Haberin Devamı

Caydırıcı oldu yeltenmezler
TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi ve PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, bu cezanın caydırıcı hale getirilmesi taleplerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde karşılık bulduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kırmızı Hat’a düşen malların kontrolü için Liman İşletmeleri’nin yaptığı zorunlu işlemlerden kaynaklı hizmetler için talep edilen fahiş bedeller cezanın 5 bin TL’ye yükseltilmesi ile son bulacak. Böylece yıllık 250 milyon TL’yi bulan haksız kazanç dış ticaret firmalarımızın cebinde kalacak. Dış ticaretin ana unsuru olan lojistik maliyetleri gün geçtikçe artıyor. Limanlarla bağlantılı lojistik işlerinde tekelleşmeye varan yapılar bu maliyetlerde önemli paya sahip ve bunları elbirliği ile çözmemiz gerektiğine inanıyoruz. Ekstra yükler sadece sanayiciye değil ülke ekonomisine yüktür. İhracatın kolaylaştırılması ve maliyetlerin azaltılması ilgili bu süreçlere verdikleri destek için Ekonomi Bakanlığımız Nihat Zeybekci’ye şükranlarımızı sunuyoruz. İhracatın önündeki engelleri birer birer kaldırana kadar sorunların çözümü için mücadele etmeye kararlıyız.”

Haberin Devamı