Gazete Vatan Logo

Kırmızı çizgiye dikkat!

Ekonomideki önlemlerle bankacılıkta öz kârlılık yüzde 11’in altına indi. TBB Başkanı Aydın “Kârlılıkta kırmızı çizgi olan tek hanelere inmeyelim. Büyümeyi etkiler” uyarısı yaptı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomide ısınmayı önlemek için alınan kredi ve kart harcamalarına ilişkin düzenlemelerin dengeleme sağladığını, buna karşılık banka kârlarını etkilediğini söyledi.

Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri ve bankacılığın performansını değerlendiren Aydın, sektörüe yılın ikinci yarısında aktif büyümenin yüzde 15-20, kredi büyümesinin de yüzde 18-22 arasında olacağını tahmin edildiğini belirterek, “Özkaynak kârlılığında kırmızı çizgi olan tek haneli rakamlara inmek istemiyoruz” dedi. Aydın, şöyle devam etti: “Yüzde 12’nin altında bir özkaynak kârlılığı, bizim özkaynak biriktirmemize mani oluyor. Bu da ülkeyi, ekonomiyi ve büyümeyi finanse etmede bazı sıkıntılara vesile olabilir dedik. Özkaynak kârlılığında tek haneli bir rakam beklentimiz de yok. Bilhassa vade uyumsuzluğu, 3. ve 4. dönemde faizlerde başka bir oynama görmediğimizde kârlılığımıza olumlu yansıyacak. O da bizim özkaynak getirimizi olumlu yönde etkileyecek.”

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin de ekonomi yönetiminin cari açığı indirmek ve ekonomiyi soğutmak için aldığı önlemler kapsamında zorunlu karşılıklarda artışa gitmesinin sektöre beş yılda 20 milyar liranın üzerinde yük getirdiğini kaydetti. Keskin, sektörün özkaynak kârlılığının da uzun zamandan beri ilk defa yüzde 11’in altına geldiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ücret düzenlemesi 15 güne çıkacak

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların ücret ve komisyonlarına dair düzenlemeye yönelik çalışmasında son noktanın konmak üzere olduğunu belirterek, “15 gün içinde BDDK’nın bunu kamuoyuyla paylaşacağını tahmin ediyoruz” dedi. Aydın teknolojik çalışamalarla ilgili olarak belki ek süre isteyebileceklerini aktardı. Tüketici Kanunu Mayıs’ta çıktı ancak komisyonlarla ilgili düzenleme yapılmadı.

Güzel güzel not verdiler ama...

Türkiye’nin son dönemde yaptığı seçimlerin gayet net ve başarılı olduğunu belirten Hüseyin Aydın, “Biz siyasi anlamda bir istikrarsızlık görmüyoruz, önümüzü net ve açık görüyoruz” dedi. “Yani seçimlerini yapmış bir ülkenin hala belirsizlik içinde olduğunu söylemek için sizin kafanızın çok belirsiz olması gerekiyor” diyen Aydın, “Kaç seçim daha yapınca bir siyasi istikrar elde edeceğiz? Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bir seçim oluyor, ‘Öbür seçim var’ diyor. Demokrasilerde her gün seçim olur” ifadelerini kullandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının son raporlarını da değerlendiren Aydın, “Kredi notu siyasi düşünce içermemeli. Genel durum 2008-2009 krizinde görüldü. Güzel güzel notlar vermişlerdi. Ama öyle olmadı. Buraya bir de siyasi düşünce eklerseniz o zaman çıkardığınız sonuçlar sağlıklı olmayabilir” dedi.

Haberin Devamı

Irak’ta ciddi kredi verdik ayrılamayız

Hüseyin Aydın, Irak’ta yaşanan sıkıntıların belirsizlik giderilince sona ereceğini söyledi. Aydın, “Kuzey ve Merkezi Irak’ta Türk bankaları faaliyet gösteriyor. O bölgelerde ciddi anlamda kredilendirme yapmıştık. Bu bölgeleri ihmal etmemiz mümkün değil. Normal ticari hayat devam ediyor. Ama sıkıntıların siyasi belirsizlik giderilince çözüleceğini düşünüyoruz. O coğrafyalardan bizim bankaların ayrılacağını düşünmüyorum. Tam tersi Türk bankacılık sektörünün o bölgelere olan iştahı devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Esintiden etkilenmeyiz

Bank Asya’da yaşananların bankacılık sektörünü nasıl etkileyeceği şeklindeki soruyu Hüseyin Aydın, şöyle yanıtladı: “Türk bankacılık sektörü ufak tefek rüzgarlardan, esintilerden etkilenmeyecek kadar güçlüdür. Sizin sorunuzdaki değerlendirme benim görev alanımda değil. Ben TBB başkanıyım ve bir bankanın genel müdürüyüm. Elbette düşüncelerimiz var. Ama kamuoyu bununla ilgili bilgi merak ediyorsa, bu benim görevim değildir, bununla ilgili açıklama yapacak otoriteler belli.”