Gazete Vatan Logo

Kırmızı civa, hava civa çıktı!

Kayseri’de ele geçirilen madde endişe yarattı

Kimyasal silah tartışmaları yaşanırken Kayseri’de ele geçirilen madde endişe yarattı. Ancak nükleerbilimciler ele geçirilen maddenin roket başlığı olmadığını söyledi.

Kayseri’de geçen hafta bir araçta ele geçirilen roket başlığına benzer cismin içerisindeki sıvı büyük heyecan yarattı. Kimyasal silah tartışmaları sürerken ele geçirilen meçhul sıvının litresi 1 milyon dolara satılan kırmızı cıva olduğu iddia edildi. Ural dağlarının yüksek noktalarında bulunan ender bir madde olduğu iddia edilen kırmızı cıvanın patlama şiddetinin çok güçlü olduğu kaydedildi. Ancak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve TÜBİTAK’ta görev yapmış önemli nükleer bilimcilere göre kırmızı civa tam anlamıyla bir efsane. Kırmızı civa aslında civanın bir oksidi olduğu gibi güçlü bir bomba yapımında kullanılacak bir maddde de değil. Çok basit ve ucuz bir şey olan kırmızı civa, bilimsel çalışmalarda kullanılıyor.

20 yaş gençleştiriyor!

Kırmızı civa sadece teröristlerin ‘gözdesi’ değil. Efsaneye göre toprağa konduğunda en yakın petrol rezervine doğru hareket eden, vücuda zerkedildiğinde insanı devamlı hücreleri yenileyerek insanı 20 yaş gençleştiren ya da libidosunu arttırarak seks makinesine dönüştüren kırmızı civayı ararken milyonlarca lira kaybeden bir çok kişi var. Uzmanlar TAEK’e kırmızı civa diye gelen maddeler tahlil edildiğinde genelde tekstil boyası çıktığını belirtiyor. Uzmanlar tekstil boyası dışında bazen sıvı metal berilyum çıktığını da söylüyor.

“UYDURUK ELEMENT”

Kırmızı civa gibi dışında tamamen Türkiye’de ortaya çıkarılan osmiyum ve neptünyum diye uydurulmuş elementler de var. Önemli bir nükleerbilimci, “Bu elementlere para kaptıranlar var. Osmiyum yüzünden insanlar yıllarca hapis yattı. Ancak TAEK yazı yazarak bu insanları kurtarabildi. Mesela Boğaz’ın altı neptünyüm doluymuş trilyonlarca dolar edermiş gibi abuk sabuk şeyler duymak mümkün. Biz güler geçeriz ancak” diyor. Uzmanlar bir terör örgütüne 100 kilo civa verilse de bomba yapmasının mümkün olmadığını söylerken bu durumu bir otomobil bujisi verip bundan yarış arabası yap demeye benzetiyorlar.

Haberin Devamı