Gazete Vatan Logo

Kırmızı alarm!

Çeşme’deki orman yangını şideetli rüzgar nedeniyle 30 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridini kül etti. 100 devre mülk yandı

Bodrum’u kül eden yangının ardından diğer gözde tatil beldesi Çeşme’yi de alevler sardı. Önceki gün İzmir’in 4 ayrı noktasında birden başlayan orman yangınlarından en son Çeşme’deki kontrol altına alınabildi. Öğle saatlerinde başlayan ve gece saatteki hızı 50 kilometreyi aşan rüzgar nedeniyle yaklaşık 30 kilometrelik alanda şerit halinde ilerledi.

Devre mülkler kül oldu
Alevlerin bir metre kadar yakınına geldiği Ildırı Köyü’ndeki iki site, güvenlik amacıyla boşaltılırken, kullanılmayan 100 devre mülk de kül oldu. Alevlerin tehdit etmesiyle yazlıklarını ve çevresindeki ağaçları sulayan, ekiplere de yardımcı olan tatilciler, yangının şiddetine yenik düşüp sahil kenarına çektikleri otomobillerinde sabahladı.

3 helikopter yetmedi
Aynı saatlerde Menderes, Menemen ve Kemalpaşa ilçelerindeki yangınlar nedeniyle Ildırı Köyü’nde yerden devam eden söndürme çalışmalarına, ancak saat 19.00 sıralarında 3 helikopterin bölgeye gönderilmesiyle havadan müdahale edilmeye başlandı. Helikopterlerin çalışmaları havanın kararması nedeniyle kısa sürede sona erdirildi. Gece saat 22.00 sıralarında rüzgarın giderek hızını artırması, alevlerinde büyümesine neden oldu. Diğer yangınlar dün sabah söndürülürken Çeşme’deki yangın ancak akşam saatlerinde kontrol altına alınabildi.

Orman Genel Müdürlüğü ve valilikler yangınlara karşı kırmızı alarma geçti. Buna göre,

* Tüm orman teşkilatı 24 saat nöbette

* İş makineleri, arazözler, yangın söndürme uçakları ve helikopterleri hazır tutuluyor

* Tüm ormanlara giriş-çıkış yasaklandı

* Hava şartları normale dönene kadar ormanlarda piknik yapmak, cip, motosiklet ve quad benzeri araçlarla safari yasak

Son 3 günde 40’a yakın yerde orman yangını çıkması yetkilileri harekete geçirdi. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, orman teşkilatlarının ‘kırmızı alarma’ geçtiğini söyledi: “Bütün ormancılık hizmetlerimizi rölantiye aldık. Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki teşkilatlarımızın tamamı kırmızı alarmda ve 24 saat görev yapabilecek şekilde bekliyor. İş makineleri, arazözlerimiz, hava araçlarımız ve teknik elemanlarımız 24 saat görev yapacak şekilde organizasyona tabi tutuldu. Bu organizasyon çerçevesinde herkes görevini en hızlı ve etkin şekilde yapabilecek halde hazır bekliyor.”

Valiliklerle işbirliği
Orman Genel Müdürlüğü ile il valilikleri arasında da koordinasyon kurulları oluşturuldu. Tüm ormanlara giriş çıkışlar, piknik ve safari turları yasaklandı. Antalya Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Meteorolojik şartları göz önünde bulundurarak, orman içi ve mücavir alanlardaki cip, motosiklet ve quad benzeri araçlarla düzenlenen safariler durduruldu, hava şartları normale dönene kadar piknik ve mesire alanları dahil tüm ormanlara girişler de yasaklandı” denildi.

Küresel ısınma yüzünden
Yetkililer orman yangınlarında, sabotaj ihtimalini araştırırken küresel ısınmanın etkisinin de yüksek olduğunu söyledi. Genel Müdür Kahveci, “Bu yıl küresel ısınmanın da etkileri paralelinde orman yangınlarında artış oldu. Bugün (dün) itibariyle geçen yıla göre çıkan yangın sayısı bir misli arttı. Meteoroloji Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre bu hafta da çok sıcak geçecek. Hava sıcak, nispi nem oranı ise düşük. Böyle olunca en ufak bir kıvılcım ve en cam parçası tarım alanları ile ormanları sanki benzin dökülmüş patlamaya hazır bir bomba haline getiriyor. Otlar kuruyunca, yanıcı madde olarak ormanlar büyük bir potansiyel taşıyor” dedi.

Biri sönmeden diğeri başlıyor

* Önceki gün 28, dün ise 9 ayrı noktada yangın çıktı. Manavgat ve İzmir’in 3 ayrı yerinde çıkan yangınlar dün henüz tam kontrol altına alınamamışken yurdun çeşitli yerlerinden alevler yükseldi.

* Balıkesir’in Gönen ilçesinde 1.5 hektar, Erdek
ilçesinde ise üç ayrı noktada 8 hektar ormanlık alan zarar gördü.

* Mersin’in Tarsus ilçesinde çıkan yangın, 3 hektarlık kızıl çamı yok etti.

* Adana’nın Pozantı ilçesindeki Belemedik Vadisi’nde çıkan orman yangınında 10 hektar küle döndü.

* Aydın’ın Söke ilçesinde makilik alanda çıkan
yangın büyümeden söndürüldü.

* Sakarya’nın Geyve ilçesindeki yangında ise 15 hektarlık çamlık alan yandı.

* Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine bağlı Dereköy
ile İnebeyli Köyleri arasında çıkan yangında
ise 20 hektarın üzerinde alan yok oldu

Haberin Devamı