Gazete Vatan Logo

Kırklar Dağı’nda yıkım

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde türkülere konu olan tarihi Kırklar Dağı’nda mahkemelik olan 725 lüks konutun ilk etabının yıkımına başlandı

Kırklar Dağı’nda yıkım

Diyarbakır Merkez Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri’ne hâkim tepede bulunan ve türkülere konu olan tarihi Kırklar Dağı’nda 6 yıl önce yapımına başlanan, daha sonra mahkeme kararı ile inşaatı durdurulan 725 konutun ilk etabı yıkılıyor. İş makinesiyle yıkımına başlanan blokun, yıkım kararı verilen ilk parsel olduğu belirtilirken, yıkım işleminin birkaç gün süreceği öğrenildi. 3 gün önce (27 Aralık) inşaatı yapan Kırklardağı İnşaat Şirketi’ne yazı gönderen Sur Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Yapı Kontrol Şefliği, konutların ilk etabını oluşturan 80 konutluk 4 bloğun yıkılması için 10 günlük süre (6 Ocak’a kadar) tanındığını bildirmişti. Aksi takdirde gerekli işlemin Belediye tarafından yıkımın yapılacağı ve masrafların yüzde 20 fazlasıyla inşaat şirketinden tahsil edileceği belirtilmişti.

Kırklar Dağı konutlarında ev alanların avukatı Mehmet Sıddık Kaya aynı zamanda buranın mağdurlarından biri olduğunu belirterek, “Yaklaşık 1 ay önce inşaatın mühürlemesi yapıldı. Gerekçe olarak imar kanunun 32’nci maddesi gösterilmişti. Ancak atıfta bulunan bu madde yanlış. Çünkü burası ruhsatı alınarak inşata başlanan yerdir. 5 yıllık sürede bitmediği için ruhsatın yenilenmesi için Sur Belediyesi’ne başvuruda bulunuldu. Ancak Sur Belediyesi ruhsat yenileme işlemini tamamlamadı. Burası ruhsat alınarak yapılan bir yerdir, gecekondu değildir. Burası ancak kamulaştırılarak yıkılabilir” dedi.

Haberin Devamı

Ev sahipleri: 360 kişi mağdur

Konut projesinden ev alan ve bugün yıkımın yapıldığı Kırklar Dağı’na gelen vatandaşlar, burada kaçak proje ve aykırı bir durum olmadığını belirterek, “Bunun imar iznini DBP vermişti. Daha sonra kayyum atandı. Diyarbakır’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı, buranın yıkılacağını söylemişti. Bunun üzerine belediye inceleme başlattı. Bakanlıktan bir heyet gelip, burada 10 gün boyunca incelemelerde bulundu. Kanuna, ruhsata, projeye aykırı hiç bir şey bulamadılar. 360 kişi burada mağdur oldu. Şu an bu binalarda 18 aile ikamet ediyor. Tapularımız var, kaçak bir durum yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Belediye: Tarih ortaya çıkıyor

Kırlar Dağı’nda bulunan konutların yıkımı ile ilgili yazılı açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi, “Bu Kültürel mirasın bir türkü tadında kalması ve yaşaması adına ‘Kırklar Dağı’nın Düzü’ yeniden ortaya çıkıyor. Kırklar Dağı’nı beton yığınına çeviren bu ilkel anlayış artık bu kadim şehrin değerleriyle oynayamayacaktır. Bu ucube yapıların yıkılması sade bir yıkım değil, bu şehrin kültürüne ve mirasına sahip çıkmaktır” dedi.