Gazete Vatan Logo

Kıran kırana savaş

Musul’da DEAŞ’ı arındırma çabası eski kentteki sokak aralarında sürerken, Irak ordusu, Kuzey Irak’tan gelen intihar eylemcilerine karşı da savaşıyor

Kıran kırana savaş

BBC’nin Musul’daki muhabirleri Orla Guerin ve Nico Hameon, Musul’da son aşamasına gelen kenti DEAŞ’tan arındırma operasyonunda Irak ordusunun hızla ilerlediği haberini geçti. DEAŞ, Kuzey Irak’ın farklı yerlerinden kente soktuğu intihar eylemcileriyle sürekli olarak Irak güçlerine saldırılar düzenliyor. BBC’ye konuşan Irak ordu yetkilileri, bu intihar saldırılarına hızla karşılık verdiğini kaydederken, terörist grubun Musul’un eski kent bölümünde dar bir alana sıkıştığı bilgisini verdi. Öte yandan bu Pazar, Musul’da yaklaşık 20 hava saldırısı gerçekleştirildi. Hava saldırıları gece de sürerken, helikopterler DEAŞ mevzilerini bombaladı.

8 ay önce başlamıştı

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak ordusuna destek verdiği Musul operasyonu 17 Ekim 2016’da başlamıştı. Operasyona Irak güvenlik güçleri, bazı Sünni Arap aşiretlerinin mensupları, Kürt Peşmerge güçleri ve Şii milis grupları katılıyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri operasyona hava saldırılarıyla destek veriyor. Ayrıca yine koalisyon güçlerine ait askeri danışmanlar da operasyona katkı sağlıyor. Irak hükümeti, Ocak 2017’de kentin tamamen kurtulduğunu açıklamıştı. Bununla birlikte kentin, dar sokaklardan oluşan batı bölümünde, Irak güçleri açısından öncekilerden çok daha zorlu çatışmalar yaşanmıştı.

Haberin Devamı