Gazete Vatan Logo

Kiralar enflasyonu katladı

Kirada yıllık artış yüzde 21.65 ile enflasyonu ikiye katladı. Uzmanlara göre ev sahipleri faiz gelirlerindeki düşüşü kira geliri ile dengelemek için zam yapıyor. Geliri enflasyon kadar bile artmayan kiracıların ciddi bir yük altına girmesine neden olan artışın, yeni konut projelerinin biteceği 2007'ye kadar sürmesi bekleniyor

Türkiye'de son bir yılda kira artışı, enflasyonun iki katından fazla yükselerek Mayıs ayında yüzde 21.63e ulaşü. Kira artışı, yıllık yüzde 9.86 olarak gerçekleşen enflasyonun iki katini aştı. Uzmanlara göre artışın ardındaki temel neden, son bir yılda faizlerdeki düşüş nedeniyle gelir kaybına uğrayan evsahiplerinin bu kaybı kira gelirleriyle dengelemeye çalışması.

Arz yeterli değil
VATAN Gazetesi Emlak Uzmanı Cengiz Aksoylar, artışın ardında emlak arzının talebi karşılamamasının yattığını vurguladı. "Dünyada en fazla gayrimenkul getirişi elde eden vatandaşı olan ülkelerden biriyiz" diyen Aksoylar, arzdaki daralmanın fiyatları ateşlediğini söyledi. Aksoylar, "Son bir yılda faiz geliri düşen ev sahipleri, gelir kaybını kiralara zam yaparak dengelemeye çalıştı. Bu durum, belirli bölgelerde yüzde 30'ları aşan artışları gündeme getirdi" diye konuştu.

Sil baştan oldu
Dolarda son günlerde yaşanan artışın gayrimenkul pazarım etkilediğini söyleyen Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner ise "Tam her şey yoluna girdi derken, alım-satımda son 10 yılın en canlı dönemi yaşanırken ve konut kredileriyle coşmuşken, adeta sil baştan yapıyoruz" diye konuştu. Soner, "Piyasadaki dalgalanma, kredi ile ev sahibi olarak kiracılıktan kurtulmak isteyen vatandaşlarda da ciddi bir sıkıntı yarattı" dedi.

Haberin Devamı