Gazete Vatan Logo

Kimya mühendislerinden korkutan iddia

Bursa'nın Gemlik ilçesinde, dernekler tarafından yapılan toplantıda, kimyasal ürün depolama tesisleri tartışıldı.

Kimya mühendislerinden korkutan iddia

Gemlik çevresinde bulunan kimyasal ürün depolayan fabrikalar ile alakalı Gemlik Duyarlılık Derneği öncülüğünde düzenlenen ve çok sayıda dernek temsilcisi ve muhtarın katıldığı toplantı Gemlik Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin katıldı. Uluşahin, geçen yıl temmuz ayında meydana gelen ve Uğur Çavdar'ın hayatını kaybettiği, Mustafa Karayol'un da yaralandığı, 7 Nisanda ise kimyasal sızıntı sebebiyle 2 kişinin zehirlendiği Gemlik Gübre ve çevredeki fabrikaları yakından takip ettiklerinin altını çizerken, Gemlik Gübre’nin işletme ruhsatının hala bulunmadığını ileri sürdü.

Uluşahin, "İstanbul ve Kocaeli’nin artık sanayi istemediğini belirtmesi üzerine fabrikalar Bursa ve Çanakkale bölgelerine kayıyor. Gemlik’in de içinden geçen otoyol, 3. köprü ve benzeri yatırımlar, tamamen bu sanayinin lojistik altyapısını sağlamak içindir. Türkiye’de kabul edilen 87 termik santral projesinin 57 tanesi Marmara bölgesinde. Gemlik Gübre ile bizlerin ilk tanışması da, termik santral başvurusu ile oldu. Yönetim bunu erteledi, ama termik santralden vazgeçmedi. Firmanın burada önceliği depolama ve termik santraldir. Bizler sanayileşmenin karşısında değiliz. Zaten mesleğimiz sanayi sayesinde var. Biz doğa ve insanı da düşünmek zorundayız" dedi.

Haberin Devamı

"SIZINTI HALİNDE GEMLİK VE 10 KİLOMETRE ÇEVRESİNDE HAYAT BİTER’’

Uluşahin, “Gemlik Gübre’nin şu anda işletme ruhsatı yok. Kısmi ruhsatla iş görüyor. Bizler bilimin gerçekleri ile konuya bakmak zorundayız. Gemlik Gübre’de saldırı veya afetten yaşanacak sızıntı durumunda Gemlik ve 10 kilometre çevresinde canlı hayatı biter. Amonyak yanıcı değil, toksit ve boğucu gazdır, rüzgârla çok hızlı ilerler. MKS ve BP de çevre adına tehlikeli olsa da, Gemlik Gübre ile kıyas olamaz. Bu tarz kuruluşlarda denetleme sıkıntısı var. Son kaza şunu gösterdi; amonyak sadece tank yarılması ile açığa çıkmaz. Kimin sorumluluğu olduğu önemli değil, mühim olan amonyağın sızması. Mesele amonyağı alan tankerde bile olsa, bunu denetlemesi gereken Gemlik Gübre’dir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir tesis yok. Hiç kimse, halka rağmen bir şey yapamaz. Buranın iyileşmesi adına Gemlik birlikte hareket etmeli. Orhaneli’de olanları herkes

Haberin Devamı