Gazete Vatan Logo

Kimler serbest kaldı?

Ergenekon’da 9 kişi serbest, 9 tutuklama

Ergenekon’un 10. dalgasında gözaltına alınanlardan 21 kişi dün İstanbul Emniyeti’ndeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. İkinci Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli Tümgeneral Erdal Şenel, emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve avukat Hüseyin Buzoğlu’nun Emniyet’teki sorguları ise sürüyor.

Aralarında MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu 14 kişi sabah saatlerinde adliyeye götürüldü. Saat 21.30 sıralarında ise yazar Engin Aydın, Mehmet Koral, Erdal Şahin, Bizkaçkisiyiz Platformu yöneticilerinden Hasan Ataman Yıldırım, Sivas Ülkü Ocakları eski Başkanları Bekir Çelik ve Oğuz Bulut ile Ersin Gönenci adliyeye sevk edildi.

Sabah adliyeye sevk edilen 14 şüpheliden İbrahim Şahin, Oğuzhan Sağıroğlu, Fahri Kepek, Fatma Cengiz, Yaşar Oğuz Şahin ve Hüdayi Ünlüer tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 6 şüphelinin mahkemedeki sorguları saat 01.00 sıralarında başladı.

Hakim reddetti

Saat 23.00 sıralarında ise emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile emekli Kurmay Albay İlyas Çınar yaklaşık 5 saat sorgulandıktan sonra savcılıkça serbest bırakıldılar. Ancak soruşturmayı yürüten Savcı Zekeriya Öz ve ekibi, iki subayın “adli kontrole tabi tutulmalarını” istedi. Kılınç ve Çınar, “adli kontrol” kararı alınması amacıyla mahkemeye sevk edildi. Ancak İstanbul Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi savcılığın bu talebini gerek görmeyerek reddetti.

Kuvvetli suç şüphesi bulunamadı

Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve emekli Kurmay Albay İlyas Çınar’ın avukatı Salih Tepe, müvekkillerinin TCK’nın 314. Maddesi olan “örgüte üye olmak” iddiasıyla gözaltına alındığını ancak yapılan soruşturma sonucunda kuvvetli suç şüphesi olmadığı için serbest bırakıldıklarını söyledi.

Saat 01.00 sıralarında ise Bedrettin Dalan’ın oğlu Barış Dalan, İlhami Ümit Handan, Cengiz Coşkun Umur, Özkan Bektaş ve İzmir’de gözaltına alınan Emniyet Amiri Mehmet Ergin Erkılıçoğlu savcılıkça serbest bırakıldı. Akşam adliyeye sevk edilen gruptan ise Mehmet Koral, Oğuz Bulut ve Ersin Gönenci tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilirken Erdal Şahin ve Bekir Çelik’i savcılık serbest bıraktı.

Adli kontrol nedir?

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 109. maddesinde düzenlenen “adli kontrol tedbirleri” arasında yurt dışına çıkış yasağı ve karakola imza verme zorunlulu bulunuyor. Mahkeme bunlardan her ikisini veya birini uygulayabiliyor. Ergenekon’un tutuksuz bir çok sanığı hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanırken tutuksuz sanıklardan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu hakkında karakola her ayın 1 ve 15’inde imza atması kararı bulunuyor.

İBRAHİM ŞAHİN'E TUTUKLAMA

'Ergenekon' soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklandı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle İstanbul nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen İbrahim Şahin, Oğuzhan S, Fatma C, Fahri K, Hüdayi Ü. ve Yaşar Oğuz Ş, hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, Şahin ile diğer 5 kişinin, 'Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Mahkemenin tutuklama kararının ardından Beşiktaş'taki İstanbulAdliyesinden çıkarılan Şahin ile diğer 3 kişi, sivil otomobillerle götürüldükleri Üsküdar Paşakapısı Cezaevine konuldu.

Bu arada, cezaevi önünde bekleyen bir kişi, 'Ben oğluyum' diyerek, içeriye girmeden önce İbrahim Şahin'in elini öptü.

3 TUTUKLAMA DAHA

'Ergenekon' soruşturması kapsamında
mahkemeye sevk edilen 3 kişi daha tutuklandı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle İstanbul nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen Oğuz B, Ersin G. ve Mehmet K, hakim karşısına çıktı.Mahkeme, 3 kişinin de tutuklanmasına karar verdi.

Kemal Gürüz serbest

"Ergenekon" soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde ifade verdiği Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakılan Prof. Dr. Gürüz, adliyeden ayrıldı.

Hakim ve savcıların kullandığı üst kapıdan avukatı ile çıkan Prof. Dr. Gürüz, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

Haberin Devamı