Gazete Vatan Logo

Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir?

Çalışmak istemeyen ancak yine de emekli olma planı yapanlar, arzu ederlerse primlerini dışarıdan ödeyerek emekliliğe hak kazanabilirler. Peki kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir, emekli maaşı alabilmek için ödenecek en yüksek ve düşük prim miktarları nelerdir? İşte detaylar…

Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir?

Çeşitli sebeplerle çalışmak istemeyen vatandaşlar, isteğe bağlı sigortalılık sayesinde çalışmadan emekli olma hayallerine kavuşabiliyorlar. Çalışmadan emekli olmak isteyenler için tek yol primlerini kendilerinin dışarıdan ödediği bu uygulamadır.

İsteğe bağlı sigortalılar primlerini kendileri ödediği için bir iş yerine bağlı olmak zorunda değildir. 18 yaşından büyükler isteğe bağlı sigortalı olabilir. Bu kişiler devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanabildikleri gibi bakmakla yükümlü oldukları kişiler de bu haktan faydalanabilir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ NE KADAR?

İsteğe bağlı sigortalılar genel sağlık sigortasının yanında malullük, ölüm, yaşlılık gibi uzun vadeli sigorta kollarından yararlanırken, analık, hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı gibi kısa vadeli iş kollarından yararlanamaz. 2019 yılı itibarıyla isteğe bağlı sigortalının ödeyebileceği en düşük prim miktarı 818,6 TL iken ödenebilecek en yüksek prim 6.140,1 TL’dir. Yüksek prim ödeyen kişiler hem emekli olduklarında hem de malul sayıldıklarında daha yüksek aylık alabilirler.

Haberin Devamı