Gazete Vatan Logo

Kimler grip aşısı olmalıdır?

Kışla birlikte hastalıklar da artmaya başladı. Gripten nasıl korunuruz? Kimler aşı olmalı? KBB Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, grip aşısıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Kimler grip aşısı olmalıdır?

İnfluenza A ve B virüsleri tarafından meydana gelen grip , havaların soğumasıyla beraber, salgınlara neden olabilen bir havayolu hastalığıdır. İnfluenza virüsleri antijenik, yani hastalık yapma karakteristiklerini kolayca değiştirebildiği için hemen her yıl toplumda salgınlara neden olabilmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından erişkinlerde aşılama ile “önlenebilecek” hastalıklar arasında yer alan grip için özellikle belli gruplar yüksek risk altında olduğu için mevsimsel aşılama önerilmektedir.

Kimler grip aşısı olmalı?

-50 yaştan büyük olanlar

-Astımı da içeren kronik akciğer hastalığı olanlar

-Sadece yüksek tansiyonu olan hastalar hariç olmak üzere, kronik kalp damar, böbrek, karaciğer, nörolojik ve Diabetes mellitus da dahil olmak üzere metabolik hastalığı olanlar.

-İmmün yetmezliği olanlar (Kanser veya organ transpalntasyonu nedeniyle ilaç kullananlar)

-Grip sezonu yani kış aylarında hamile olanlar

-Aşırı şişman olanlar (Vücüt kitle endeksi 40’tan büyük olanlar)

-Hastane çalışanları

Haberin Devamı

-Kreş ve okul çalışanları (Özellikle 6 aydan küçük çocuklarla yakın temas halinde olanlar)

Grip aşıları ile ilgili kafa karıştıran bilgiler olmakla birlikte, erişkinlerde aşılama ile hem hastalık sayısı hem de hastalığın ciddiyetinin azaldığı bir gerçektir. Bu nedenle özellikle yukarda özellikleri tariflenen kişilerin grip sezonu başlamadan önce aşılanmaları önerilir.

Yapılan çalışmalarda her yıl yapılan aşılama ile mortalite yani gribe bağlı ölüm oranlarının azaldığı görülmüştür. İlk defa aşılananlarda %9’luk bir azalma olurken, tekrarlanan aşılamlarla bu oran %75 lere kadar çıkmaktadır. Bu nedenle aşılama her yıl yapılmalıdır.

Hangi grip aşısı bana uygun?

Antijenik özelliklerine göre üçlü, dörtlü veya normal doz-yüksek doz gibi farklı aşılar markette bulunmaktadır. Risk faktörleriniz, yaş, ek sorunlarınız veya aşıya bağlı gelişen yan etkiler hangi aşının size uygun olduğu kararının verilmesinde yardımcı olur. Dolayısıyla aşı yaptırmadan önce hekiminize muayene olarak hangi aşının size uygun olduğunun belirlenmesi yararlıdır.

Haberin Devamı