Gazete Vatan Logo

Kim oy verir?

CHP’ye sadece tuzu kurular mı oy verir? Mine Şenocaklı Samsunlulara sordu

Bu halk, bazen değme siyaset bilimciye taş çıkartan tespitler yapıyor... Aynen bindiğim taksinin şoförü ve bize pide ikram eden Samsunlular gibi. İlk tespit şoförden; “Tuzu kuru olanların oyu CHP’ye gider!” Devamı, tuzu kuru bir Samsun eşrafından: “Halkın yoksulluğunu anlamaz ve meydanlardaki çığlığı duymazsa Baykal, bir çuval kömüre oyu başkası toplar.”

Samsun’a gazeteden pek çok kişiyle birlikte uçuyoruz. Sohbete dalıyoruz, daha ne olduğunu anlamadan Samsun’dayız. Yazarlarımızdan Mustafa Mutlu ve Necati Doğru ile bir taksiye atlıyoruz. Tabii ki hemen şoförle bir durum değerlendirmesi başlıyor. Mitinglere biraz soğuk bizim şoför, “Bu mitinglere katılanların çoğunun tuzu kuru” diye başlıyor söze... “Zaten mitinglere gidenler de daha çok CHP’liler ve bu ülkede cebinde parası olanlar oyunu CHP’ye verir” diye devam ediyor. Öylesine samimi ve kendinden emin ki bunu söylerken, tartışacak bir şey bırakmıyor.


Çocuk gani ama iş yok!

Konu kapanmıştır... Taksinin penceresinden dışarıyı seyretmeye başlıyorum, bir yandan da şoförün tespitini düşünüyorum. Bir doğruluk payı var mı, pek ihtimal vermiyorum ama... Akşam yemeğe gidiyoruz. Aklımdan “Zenginler oyunu CHP’ye verir” lafı çıkmıyor... Gece yürüyerek otellerimize dönüyoruz. Kafamda aynı soru dönüp dolaşırken, imdadıma bir minibüs yetişiyor! Yol kenarına park etmiş, yolcuları çimlerin üzerine uzanmış. Hepsinin üzerinde bayraklar... Altlarına da birer karton sermişler. Ta Adana’dan gelmişler. Bayrak satmaya... Tam 18 kişiler. İçlerinden birkaçı henüz uyumamış. Sessizce konuşmaya başlıyoruz. 30’larının başındaki Hakan ve İrfan’ın derdi işsizlik. Birinin 2, diğerinin 4 çocuğu var. Çocuk gani, ama iş yok! AKP için, “Laiklik elden gitmezdi de, yoksulu hiç düşünmediler” diyor ikise de... Peki oyları kime? Sola, sola olunca da mecburen CHP’ye! Çünkü birleşmeden umutlular!

Çevrede daha pek çok minibüs var, kimi Ankara’dan, kimi İstanbul’dan, kimi Mersin’den ve pek çoğu da çevre illerden. “Keşke taksi şoförü de yanımızda olsaydı da ’Bu insanların mı tuzu kuru? Bu insanlar mı ehli keyif?’ sorsaydım” diye geçiriyorum içimden... Samsun’a geceden gelen ve otele verecek parası olmayan bu insanların en büyük derdi işsizlik. Aralarında 18 yaşında olanı da var, 60’ını devirmişi de... Çoğunun oyu CHP’ye!


Bir rüzgar esmeye başladı

Ertesi gün miting alanına gidiyoruz yine tam kadro... Çevre illerden gelen grupların meydana aktığı yoldayız. Burası Anadolu; misafir gelir de eli boş karşılanır mı? Samsunlular, gelenleri izzet ikramla karşılıyor. Bir Renault Bayii’nin önündeki çoluklu çocuklu kalabalık bir grup, “Hoş geldiniz” diyorlar, içeride Samsun pidesi ve çaya davet ediyorlar. Onlar taksi şoförünün tuzu kuru dediklerinden... Halleri vakitleri yerinde belli, ama bir o kadar da ellerindekini paylaşmayı seven insanlar. Melek Önen, Seval Çetin ve Ayşe Dalgıç’a, “Laiklik konusunda bir tehlike hissediyor musunuz?” diye soruyorum. Hissediyorlar... 45 yaşındaki Adnan Konaş, Samsun Ondokuz Mayıs Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı, birleşmelerden çok memnun. “Herşey meydanda. Samsunlu artık uyandı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili cezaevinde yatıyor. Samsunspor adı altında para toplamışlar. Ama kasada para yok. Bundan sonra Samsun’dan AKP’ye oy çıkmaz” diyor.

Bu sırada sözü Renault Bayii Aziz Atik alıyor. Aziz Bey, Samsun’un eşrafından. Herkes, “Ağabeyimiz” diye tanıtıyor: “Türkiye’de bir rüzgar esmeye başladı. Samsun, böyle kalabalık görmedi. Artık herşey değişmeye başladı. Birleşme, bu rüzgara daha da soluk verecek. Geçen seçimde AKP, Samsun’dan yedi milletvekili çıkardı, ama bu sefer üçü geçemezler” diyor. “Yolsuzluklar yüzünden mi?” diye soruyorum. Hayır. Fındık? Hayır. “Birinci sırada laiklik var. Cumhuriyet olmadıktan sonra bunlar neye yarar ki?” diye cevaplıyor. Aziz Bey, birleşmelerin de AKP’yi gerileteceği görüşünde. Ve çok memnun. “Ben, bundan önce DYP’ye de, CHP’ye de oy verdim” diyor. Ama bu kez oyu CHP’ye. Neden? Cumhuriyetin değerlerini korumanın tek yolu olduğu için... Aklıma şoförün tespiti geliyor yine... Aziz Bey gibi insanları kastetmemiş miydi? Aynen soruyorum, “Tuzu kuru olanlar CHP’ye oy verirmiş öyle mi? Taksi şoförü öyle dedi”... Biraz buruk, “Tuzu kurular CHP’ye oy veriyor mu bilemem, ama bir çuval pirinç, iki çuval kömür için oyunu AKP’ye verenler böyle der” diyor. Biraz duruyor, sonra Baykal’a bir öğüt veriyor; “Yoksul halkı aklından çıkarmamalı. Halkın ne istediğini artık anlamalı.”


Kuzunun da demokratı olurmuş!

Renault Bayii’nde sohbete daldık, meydanı unuttuk. Koşturuyoruz. Koştururken de sohbete devam... Samsun’un Kazancık kazasından gelen Mustafa Altındal ile mitingi izlemeye devam ediyorum. 60 yaşındaki Mustafa Amca, nalbur... Solun bölünmüşlüğüne kızdığından oyunu DYP’ye vermiş. Hanımı ise sıkı Ecevitçi olduğundan, “Sen nereye gidersen git, ben DSP’den şaşmam” demiş. Şimdi güç birliği yaptıkları için oyu sola... Üstelik artık evde de birlik sağlandığı için çok mutlu.

Hem emekli öğretmen, hem de fındık üreticisi Ahmet Muzaffer Aslan ise, iki kere dertli. Nasıl olmasın hem emekli, hem çiftçi! 63 yaşında. Eşi ve kızıyla gelmiş mitinge. Uzun süredir ilk kez umut dolu Aslan; “Şimdi iyi bir kıpırdanma var. Eğer bu kıpırdanmayı iyi değerlendirirse Baykal, Türkiye’de çok şey değişir” diyor. Peki nasıl değerlendirmeli? Sıralıyor; “Artık halka güven vermelerinin, akılcı çözüm üretmelerinin zamanı. İktidar olmak için 24 saat çalışmalalılar.” Aslan, özellikle fındık fiyatlarının açıklanmasından sonra AKP’ye oy verenlerin bin pişman olduğunu söylüyor. Ona göre fındık üreticisinin oyları da CHP’ye gidecek bu seçimde.

Çok mu yoruldum, galiba hayal görüyorum. Biraz ileride bir kuzu var! O da ne? Üzerinde Atatürk’ün resmi!.. İnanmaz gözlerle seyirtiyorum kuzudan yana! Hayır hayal değil. İki aylık bir kuzuymuş, hem de kuzunun demokratı! Sahibi adını ’Demokrat’ koymuş, o da pek benimsemiş! Parkta yeşil çimleri yiyor. Sahibi işçi emeklisi 48 yaşındaki Muzaffer Özçelik, kuzusuyla onur duyuyor. Kuzusu da onu hiç utandırmıyor. Özçelik, “Demokrat” dedi mi koşuyor yanına. “Kalabalıkla ilgili ne düşünüyorsunuz?” diye soruyorum Mustafa Bey’e... Cevabı yine kuzuya bağlıyor: “İnsanlar kuzu gibi olmuş. Nereye çekilirse oraya gidiyorlar. Artık uyanmaları lazım! Benim kuzum, demokrat, Atatürkçü, laik... Millet biraz ondan örnek alsın” diyor. Özçelik’in oyu CHP’ye... Demokrat’ınkini sormaya ne hacet! O hiç de kuzu kuzu ne derlerse onu yapacak cinsten değil? Kanında keçilik var!

Haberin Devamı