Gazete Vatan Logo

Kim ne dedi?

‘Bütün özgürlükler tartışılsın’

DTP Meclis Grubu dün her alanda yaşanan kadın sorunlarını tartışmak üzere toplandı. Toplantıya, Gökkuşağı Kadın Derneği, Kırk Örük Kadın Kooperatifi, EMEP, ÖDP, DİSK, KESK, Eğitim Sen, Halkevleri, Türk Tabipler Birliği, DTP Kadın Meclisi temsilcileri ile DTP’li kadın belediye başkanları ve Prof. Selma Acuner, Dr. Selma Acuner ve araştırmacı İlknur Üstün katıldı. Toplantının kadın sorunlarına ayrılması nedeniyle, Grup Başkanı Ahmet Türk yerine, Eş Başkan Emine Ayna söz aldı.

Emine Ayna, AKP ile MHP arasında türban konusunda sağlanan anlaşmayı değerlendirirken ise “Türban sorunu bir anayasa sorunu değil. Mevcut yasalarda yapılacak değişikliklerle çözülebilir. Anayasa bütün hak ve özgürlükler etrafında tartışılmalı ve değişiklikler bu çerçevede ele alınmalı, yoksa sadece türban konusunda değişiklikler tartışılmalı” görüşünü ifade etti.

Çatışmalara yol açar

Grup toplantısına katılan kadın örgütleri temsilcileri de türbanı temel hak ve özgürlükler çerçevesinde ele aldıklarını, ancak sorunun çözümünün yasal düzenlemelerde olduğuna dikkat çektiler. Kader’den Dr. Selma Acuner, AKP ve MHP’nin uzlaştığı formülün toplumsal çatışmalara neden olacağını ifade etti.


‘Mutabakat iç güveyisinden hâllice’

Büyük Birlik Partisi lideri Muhsin Yazıcıoğlu, türban ile ilgili tartışmaların, Anayasa’ya eklenecek yeni ve bağımsız bir madde ile çözülebileceğini ifade etti. Yazıcıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Anayasaya, “Giyim-kuşam hürriyeti” başlığı altında, bağımsız bir maddenin eklenmesinin sorunun çözümünde çok daha etkili olacağını kaydetti.

Yeni madde önerdi

MHP ve AKP’nin türban konusunda mutabakata varmasının olumlu bir adım olarak gördüğünü kaydeden Yazıcıoğlu, “Herkes giyim-kuşam ve kendi kıyafetini seçme hürriyetine sahiptir. Üniforma zorunluluğu bulunan ve kanunla belirlenen haller dışında kimsenin kılık kıyafetine karışılamaz. Ancak genel ahlaka aykırı ve kişilerin yüzlerini bütünüyle kapatarak, onların kimliklerinin tespitini imkansız hale getiren kıyafetlere güvenlik gerekçesiyle ve kanunla sınırlama getirilebilir” şeklinde oluşabilecek maddenin ayrıca Anayasanın 42. maddesine de eklenebileceğini ifade etti. Yazıcıoğlu, AKP ve MHP, arasındaki mutabakatı ise ’içgüveysinden hallice“ şeklinde yorumladı.


Bağımsız Eyyüpoğlu: AKP ve MHP’ye destek vereceğim

17 çocuk ve 62 torun sahibi Şanlıurfa’nın en büyük aşireti Şeyhanlı’nın lideri, Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu, üniversitelerde türban serbestisi konusunda AKP ile MHP’ye destek verdi. VATAN’a konuşan Eyyüpoğlu, türbanın bazı partiler tarafından siyasi bir çıkar malzemesi olarak kullanıldığını savunarak, “Türban tartışmalarının üniversitede bitmesinde büyük yarar görüyorum. Eskiden Kürtçe, Arapça şarkılar yasaklıydı. Yasak kalktı ve şimdi kimse bunun peşine düşmüyor, ilgi azaldı. Üniversitede de türban serbest bırakılırsa bu tartışmalar olmayacak. Böylece partilerin türbanı siyasi malzeme olarak kullanmaları da bitmiş olacak” dedi.

Haberin Devamı