Gazete Vatan Logo

Kim’den dünyayı korkutan bomba

Kuzey Kore’nin 5.1 büyüklüğünde sarsıntıya neden olan hidrojen bombası denemesi, ABD ve bölge ülkelerinin teyakkuza geçmesine neden oldu

Kim’den dünyayı korkutan bomba

Kuzey Kore yönetimi, ülkenin bilinen dördüncü nükleer denemesini dün gerçekleştirdi. Dün uluslararası deprem izleme merkezleri, Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer test alanı yakınlarında 5.1 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldiğini duyurdu. Duyurudan kısa süre sonra Pyongyang yönetimi, sarsıntıya, gerçekleştirdikleri hidrojen bombası denemesinin sebep olduğunu açıkladı.

Kuzey Kore devlet televizyonu, varlığından ilk kez Aralık 2015’te haberdar edilen hidrojen bombasının test edildiğini belirtti. Yayınlanan açıklamada “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ilk hidrojen bombası testi, İşçi Partisi’nin stratejik kararlığına dayalı olarak, 6 Ocak 2016’da, saat 10.00’da başarıyla gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

‘Minyatürize’ edilmiş bir bombayla gerçekleştirilen test sayesinde Kuzey Kore’nin ileri nükleer güç sınıfındaki devletler arasına girdiği belirtilen açıklamada, testin ‘meşru müdafaa’ olduğu savunulurken, uluslararası toplumun, Kuzey Kore’nin egemenliğine saygı göstermesi halinde Pyongyang’ın nükleer silah kullanmayacağına dair teminat verildi.

Haberin Devamı

Tepki yağdı

Kore Savaşı’ndan bu yana kağıt üzerinde Pyongyang ile savaş durumunda olan Güney Kore, denemenin ardından ordusunu teyakkuza geçirirken, patlatılan şeyin hidrojen bombası olmadığını savundu. ABD, Kuzey Kore’nin her türlü provokasyonuna uygun şekilde cevap verileceğini belirtirken, Çin, Rusya, Japonya, İngiltere ve Fransa’dan kınamalar geldi.

‘Başarılı değil’

Savunma uzmanları, Kuzey Kore’nin patlattığı hidrojen bombasının en fazla 10-15 kiloton gücünde olduğunu tahmin ediyor. Savunma analisti Bruce Bennett’a göre denemede kullanılan bomba, ABD’nin Hiroşima’ya attığından bile zayıf kalıyor, çünkü gerçek bir hidrojen bombası patlatıldığında en az 7 veya üstü büyüklüğünde bir sarsıntıya neden oluyor.