Gazete Vatan Logo

Kim bu SDP'liler?

Herkes Taksim Meydanı'na ve Gezi Parkı'na yönelik bugünkü polis müdahalesi sırasında polisle çatışan Sosyalist Demokrasi Partisi'ni (SDP) merak ediyor.

Liseliler ve üniversiteliler arasında geniş bir etki alanı bulunan SDP, aslında Türkiye’de 40 yıldır siyasi faaliyet yürütüyor.

SDP, Mahir Çayan’ın ölümünden sonra 1975’te THKP/C’den ayrılan Mahir Sayın, Mustafa Kaçaroğlu ve arkadaşları tarafından yayınlanan Kurtuluş Sosyalist Dergisi’nin taraftarlarından oluşuyor. Sosyalist hareket içinde “Kurtuluş’çular” ya da liderleri Kaçaroğlu’nun soyisminden türeterek, “Kaçaristler” diye anılan grup, bilhassa Karadeniz’de, Antalya’da, İstanbul ve İzmir’de örgütlendi. 1980’de Türkiye Kuzey Kürdistan Kurtuluş Örgütü (TKKKÖ) adını alan grubun Doğu ve Güneydoğu kolu, “Tekoşin” diye ayrı bir örgüt kurdu.

12 EYLÜL’ÜN ARDINDAN RİCAT KARARI

12 Eylül’den sonra “ricat” kararı alan Kurtuluş, 1990’da yasallaşarak, başka sol çevrelerle birlikte Birleşik Sosyalist Parti’yi (BSP) kurdu. Aynı tarihte yasal alana geçen örgüt; Devrimci Yol ile birlikte 1996’da Özgürlük ve Dayanışma Partisi’ni (ÖDP) kurdu. Bu birliktelik, Kurtuluşçuların Kürt sorununda BDP ile yakın hareket etme eğilimi nedeniyle 2001’de dağıldı. Kurtuluş da ÖDP’den kopan başka gruplarla birleşerek, SDP’yi kurdu. Bugüne kadar herhangi bir seçime girmeyen SDP, 11 yıl boyunca DEHAP, DTP ve BDP ile hareket etti. SDP’nin kurucu genel başkanı Akın Birdal, 2007’de DTP’nin desteğiyle bağımsız milletvekili seçildi.

Partide başgösteren taciz tartışması nedeniyle SDP, 2008’de bölündü. Hareketin lideri Sayın, Kaçaroğlu ve arkadaşları, Mihri Belli’nin eşi Sevim Belli başkanlığında Sosyalist Parti’yi kurdu. Parti, 2009’da bir kez daha ayrılık yaşadı. Ardından ikinci Genel Başkan Filiz Koçali ve kendisine Demokrasi ve Özgürlükler Hareketi adını veren bir grup, BDP’ye katıldı.

2010’DA DEVRIMCI KARARGAH OPERASYONUNDA BASILDI

SDP, 2010’da Devrimci Karargah’a (DK) yönelik operasyon kapsamında basıldı. DK’nın yasal yapılanması olduğu iddiasıyla yapılan operasyonda Genel Başkanı Rıdvan Turan, Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay ve Ecevit Piroğlu, MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu, SDP üyesi Özgür Cafer Kalafat, İbrahim Turgut ve eski bir “Kurtuluşçu” olan Necret Kılıç tutuklandı. Kılıç’ın eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile bağı olduğu ortaya çıktı. Avcı da bu operasyon sonunda cezaevine girdi. SDP’liler altı aylık tutukluluk sonunda tahliye edildi.

ŞİDDETİ METOD OLARAK BENİMSEMİYORLAR

Ağırlıklı liseli gençler, üniversiteliler ve kadınlar içinde geniş bir kitleye sahip olan SDP’liler, şiddeti bir metod olarak benimsemiyor. Fakat partinin kimi gençleri zaman zaman şiddet eylemlerine yönelebiliyor. (RADİKAL)

Haberin Devamı