Gazete Vatan Logo

Kim bu Ramazan?

MİT’in Sivas katliamı öncesi Emniyet’i uyardığı iddiaları, ilginç bir olayı ortaya çıkardı

Kim bu Ramazan?

Sivas katliamından önce MİT’in, Emniyet’i uyardığı iddiaları, ilginç bir olayı ortaya çıkardı. MİT’in Sivas Valiliği’ne yazı göndererek, “TEM’den Ramazan isimli bir polise not bıraktık” iddiasına Emniyet, “İki Ramazan da görevdeydi. MİT’in açıklaması anlaşılama-mıştır” karşılığını verdi

Otuzyedi kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarından önce MİT’in, Emniyet’i uyardığı iddiaları, ilginç bir olayı ortaya çıkardı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazışmalarında, MİT’in Sivas Valiliği’ne yazı göndererek, “Vali ve müdülere ulaşamadık. TEM’den Ramazan isimli bir polise not bıraktık” iddiasına Emniyet, “İki Ramazan da görevdeydi. 155’i kullananarak her türlü müdüre ulaşma imkanı varken, MİT görevlisinin polisle muhatap olması anlaşılamamıştır” karşılığını verdi. Otuzyedi kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarıyla ilgili Emniyet’in TBMM Darbe Komisyonu’na gönderdiği belgelerde ilginç yazışmalar yer aldı.

İki Ramazan da görevli

Komisyona gönderilen belgelere göre İçişleri Bakanlığı, Sivas Valiliği’ne 18 Kasım 1998 tarihinde şu yazıyı gönderdi:

“MİT Müsteşarlığı’ndan alınan bir yazıda 2 Temmuz 1993 günü ilinizde meydana gelen olaylar hakkında aynı gün Aziz Nesin ve il valisini protesto amacıyla gösteri yapılacğına ilişkin alınan duyumun, Sivas Bölge Müdürlükleri tarafından Vali ve Emniyet Müdürünün makamlarında bulunmaması ve konunun aciliyeti nedeniyle saat 11.00 sıralarında Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinden Ramazan isimli görevliye telefonla bildirildiği belirtilmektedir. Konu hakkındaki bilgilerin gönderilmesini rica ederim.”

İçişleri Bakanlığı’nın sorusuna

13 Aralık’ta “Sivas olayları” başlığıyla cevap veren İl Emniyet Müdürü Muammer Öz, ise şöyle dedi:

“Şubemizde görevli Ramazan isimli 2 polis memuru bulunmaktadır. Ekli görev listesinde belirtildiği gibi Ramazan K. Aziz Nesin’e ait koruma ekibinde görevli, Ramazan T. ise Bucuriye ekibinde görevlidir. Günün önemine binaeyen şube personelimizin tamamı ekli görev listesinde belirtildiği gibi görev yerlerine saat 08.00 de gönderiymiş olup, bu nedenle şubemiz kapatılmıştır. “

Söz konusu duşumdan da anlaşılacağı gibi kimler organize edecek, nerede toplanacakları şeklinde net bir bilgi verilmediği gibi tüm şube müdürleri 4. Pir Sultan Abdal etkinliklerinde, meydanda ve camilerde görevli oldukları, ayrıca Emniyet Haber Merkezi’ne ait 155 numaralı telefon kullanılarak her müdüre ulaşma imkanı var iken, MİT görevlisinin polisle muhatap olması anlaşılamamıştır. Zaten olaydan önce eldeki tüm mevcut kuvvetler görevlendirilmiş olup, şubemiz personeline böyle bir duyumun bildirilip bildirilmediği hatırlanmamaktadır. “



Genelkurmay Başkanı Vali’yi aramış

Darbeleri Araştırma Komisyonu’na Sivas Valliği tarafından olaylarla ilgili hazırlanan notta şehirde yaşananlar saat saat yer aldı. Valilik, “19.10’da Genelkurmay Başkanı’nın Vali’yi telefonla arayarak, Tugay Komutanlığı’nın bütün gücüyle olayları önlemek için yardımcı olmasını istemiştir” ifadesini kullandı.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nın ‘Gizli damgalı’ notunda ise şu ifadeler yer aldı: “Olaylar sırasında 14.00’den itibaren ısrarla takviye kuvvet talebinde bulunulmasına rağmen, özellikle Cuma günü saat 19.00’a kadar hazır kuvvet bekletmesi talep edilen 5. Er Eğitim Tugayı’ndan destek gelmemiştir. Ancak 20 kişilik bir jandarma kuvveti dışında olaya müdahele eden askeri bir birim olmamıştır. 19.50 civarında Tugay’dan gelen kuvvet itfaiyenin yangını söndürmesi için yolu açmış ve bölgeden ayrılmıştır.”

Ulaşamaması mümkün değil

Sivas olaylarından önce MİT’in, Vali ve Emniyet Müdürü’ne ulaşamadığı için TEM’den Ramazan isimli bir polise not bıraktığı yönündeki iddiasına, eski bir MİT yöneticisi, “Böyle birşey mantık dışı” değerlendirmesi yaptı. Emekli MİT görevlisi, “MİT‘in, valiye veya emniyet müdürüne ulaşamaması diye birşey söz konusu olamaz. MİT’in santrali arayıp birine haber bırakması da mümkün değil. Bu normal de değil tamamen mantık dışı” dedi.

Haberin Devamı