Gazete Vatan Logo

Kilosu 27 liradan at eti satanlara 11 yıl istendi

Adana’da organize şekilde tek tırnaklı hayvan kesimi yapıp satışa sundukları iddia edilen 13’ü tutuklu 19 kişi hakkında 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı

Kilosu 27 liradan at eti satanlara 11 yıl istendi

Adana’da tek tırnaklı hayvan kesimi yapıp piyasaya sürdükleri iddiasıyla tutuklanan 13 kişi ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 6 kişi hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, şüpheliler hakkında “Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti yapmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından 8 yıldan 11’er yıla kadar hapis cezası talebiyle iddianame hazırladı. Adana 18. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilen iddianame, yapılan inceleme sonucunda kabul edildi. Cumhuriyet savcısı, 65 sayfadan oluşan iddianamede, şüphelilerin tek tırnaklı hayvan kesimini kurdukları suç örgütü kapsamında yaptıklarını belirtti. İddianamede, Adana Et Balık Kurumunda kasap olarak çalışan İ.Y.’nin getirdiği mühürle etlerin mühürlendiği ve bu şekilde satışının yapıldığı aktarıldı. Şüphelilerden N.S.’nin hayvan teminini, A.A. ve M.A.T.’nin kesim işini, İ.Y’nin Adana’daki satışları, Y.T.’nin de il dışı satış işlerini yürüttüğü iddia edilen iddianamede, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep’ten kamyonlarla her seferinde en az 20 atın getirildiği, bazen de hipodromdan temin edilen atların kesildiği belirtildi. İddianamede, 5 Nisan’da bir depoya yapılan baskında 3 ton 820 kilogram tek tırnaklı hayvan eti ile etlerin satışının yapılacağı yer ve kişilerin adlarının yazılı olduğu liste ile bir kaşe ele geçirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Maliyeti 9, satış 27 lira

İddianamede “Şüphelilerin kilogramı 9 liradan mal ettikleri etleri 21 ve 27 liraya sattıkları, 3 güne bir 20 canlı tek tırnaklı hayvan kestikleri, her hayvandan 200-300 kilo et temin ettikleri dikkate alındığında örgütün gelirinin ne düzeyde olduğunun anlaşılacaktır” denildi.

Ailecek yiyoruz

İddianamede, sanıkların savunmalarına da yer verildi. Sanıklar suçlamaları kabul etmezken, A.A. ise ailecek at eti yedikleri için kesim yaptığını öne sürdü.

A.A., 2010 yılında tek tırnaklı hayvan kesimi nedeniyle ceza aldığını anlatarak, “Ben kesinlikle at eti satmadım ve almadım. 2010 yılından önce kendimiz yemek için keserken yakalandım. Yine aynı şekilde kestiğim at etini Mersin’de kayınbabama götürürken yakalandım. Ben bunun ticaretini yapmıyorum, biz at etini yiyoruz” dedi.

Haberin Devamı