Gazete Vatan Logo

Kilogram başına 10 $ ile ihracat 9 milyar $ artacak

İHKİB Başkanı Gültepe, ‘Dört Dörtlük Eylem Planı’ ile ihracatta kilogram birim fiyatını 10 $ artıracaklarını, böylece 4 yılda ihracatlarına 9 milyar $ artı yazdıracaklarını söyledi

Kilogram başına 10 $ ile ihracat 9 milyar $ artacak

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’yi ucuz hazır giyim üreticisi ülke kimliğinden sıyırıp küresel moda endüstrisinin merkezlerinden biri yapmak istediklerini söyledi.

Gültepe, geçen yıl yakaladıkları 17 milyar dolarla Türkiye’nin 2’nci büyük ihracatçı sektörü olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Cari açığa 14 milyar $

“Net ihracat getirisinde tüm sektörlerin açık ara önündeyiz. Ülkemize her yıl net 14 milyar dolar döviz kazandırıp cari açığın kapatılmasına büyük katkı sunuyoruz. Türkiye dünyanın 5’inci büyük hazırgiyim tedarikçisi konumunda bulunuyor. Bizim uzun vadeli hedeflerimize ulaşabilmemiz için düşük katma değerli üretim ve ihracat ile gidecek yolumuz kalmadı. Bu gerçekten hareketle oyun planımızı değiştirdik. Duyurduğumuz ‘Hazırgiyim Sektörü Strateji Belgesi’ ışığında yeni bir eylem planı hazırladık. 4 yıllık hedeflerimizin yer aldığı ‘Dört Dörtlük Eylem Planımız’ uyarınca hazırgiyim ihracatında kilogram birim fiyatını 20 dolardan 30 dolara çıkaracağız ve böylece mal bazında miktar olarak hiçbir artış olmasa bile sektörel ihracatımıza 9 milyar dolar artı yazdıracağız.”

Haberin Devamı

İhracatta kilogram birim fiyatı arttırmanın tasarımdan, markalaşmadan ve inovatif üretimden geçtiğini hatırlattı.

4 günlük kaybı 4 ayda kapatacağız

Sektör olarak 2018’e 19 milyar dolar ihracat hedefi ile başladıklarını hatırlatan Mustafa Gültepe, 2018’in 8 aylık bölümünde geçen yıla göre yüzde 4 artıda olduklarını bildirdi. Gültepe, şunları kaydetti: “2017’nin Ocak-Ağustos döneminde 11 milyar 340 milyon dolar olan ihracatımız bu yılın aynı döneminde 11 milyar 797 milyon dolara çıkmış bulunuyor. Bayramdaki 4 günlük kayıp olumsuz etkiledi. Önümüzdeki 4 ayda bu farkı kapatacağımıza ve 19 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyorum.”