Gazete Vatan Logo

Kilo değerinin artması ihracatta tek teselli

İhracat bu yıl kesintisiz olarak düşmeye Haziran ayında da devam etti. Yüzde 6.4 gerileyen Haziran ihracatı 11.7 milyar dolarda kaldı. Tek sevindirici detay kilogram değerinin yüzde 5.4 artması oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 gerileyerek 11 milyar 703 milyon dolar oldu. TİM’in haziran ayı ihracat rakamlarına ilişkin açıklamasına göre, yılın ilk yarısında ihracat yüzde 8.1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 3.6 düşüşle 150 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Parite etkisi var

Haziran ayında dolar bazında ihracat yüzde 6.4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5.4 artış gösterdi. Söz konusu dönemde AB’ye ihracat dolar bazında yüzde 5.5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8.4 artış meydana geldi. Euro bazında AB’ye ihracat ise Haziran ayında yüzde 14.7 artış gösterdi.

Haziran ayında baz etkisi nedeniyle ihracattaki düşüş hızı azaldı. Bunun yanı sıra birim fiyatlardaki gerileme ve parite etkisi haziran ayında da sürdü. Haziran ayında Euro/Dolar paritesinin geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1,2 milyar dolar negatif etkisi oldu. İlk 6 aylık toplam parite etkisi ise toplamda 6.8 milyar dolara ulaştı. Bunda bir önceki yılın ilk yarısına göre ortalamada yüzde 19 gerileyerek 1.117 seviyesine inen parite etkili oldu.

Haberin Devamı

Otomotiv yine lider

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, haziran ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 975 milyon 601 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 463 milyon 536 bin dolarlık ihracat ile ikinci sırada yer alırken, bunu 1 milyar 426 bin 430 dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti.

Söz konusu dönemde, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 82.8’ini gerçekleştiren sanayi grubunda yıllık yüzde 7.1’lik düşüşle 9 milyar 690 milyon 378 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu dönemde, Türkiye’nin ihracatının yüzde 13.8’ini oluşturan tarım grubunda geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 3.1’lik azalışla 1 milyar 617 milyon 938 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Toplam ihracattan yüzde 3.4 pay alan madencilik grubu ihracatında ise yüzde 2.1’lik düşüş yaşandı ve ihracat 395 milyon 516 bin dolar oldu.

Haberin Devamı

Yunanistan bizim için risk değil

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Yunanistan’ın Türkiye’nin ihracatında binde 9, ithalatta yüzde 1.7 paya sahip olduğunu vurgulayarak, Yunanistan’ın eurodan ayrılma ihtimalinin ihracata büyük bir etkisi olmayacağını belirtti. Büyükekşi, “Ancak Yunanistan krizi yüksek borçluluk oranına sahip, İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkelere sıçrarsa o zaman AB için büyük sıkıntı yaşanabilir. Temennimiz AB’nin bu sıkıntıdan bir an önce kurtulmasıdır” dedi.

Kanatlandıracak güzel gelişme

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kuş gribi vakaları nedeniyle Mayıs’ta durdurduğu Türkiye’den tavuk ithalatına dün yeniden başlanırken, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca, “Mayıs ayında ihracat rakamı 5 bin tona düştü. Haziran’da sıfır ihracat yapmışız. Bu kararın ardından tekrar 20 bin tona ulaşacağız” dedi. Öte yandan sadece yumurta ihracatındaki gerilemeden aylık kaybın 80 milyon dolar olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı